Učenici prijedorske Elektrotehničke škole, uz pomoć svojih profesora i mentora, osvojili su brojne nagrade i priznanja iz oblasti matematike, fizike, informatike. Najviše se ističu inovacije koje su predstavili na INOSTU u Banjaluci i osvojili zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu.

Јedna od zlatnih plaketa INOSTA stigla je u Prijedor za inovaciju “Kalkulator vektora u 2D prostoru”.

– Zajeno sa profesorom matematike sam osmislio formule, uradio sam softver u javi za grafiku i matematičke funkcije za neograničen broj vektora – kaže Aleksa Živković, učenik Elektrotehničke škole Prijedor, dobitnik zlatne plakete.

Srebrnu plaketu osvojili su za “Primjenu pametne instalacije u seoskom domaćinstvu”.

Rad je predstavljen pomoću tri makete koje predstavljaju štalu, plastenik i kuću, dok je bronzana plaketa dodijeljena srednjoškolcima za rad “Detektor mrtvog ugla na automobilu”.

– To je olakšanje u današnje vrijeme, gdje se svim uređajima na koje je postavljen pametni dio može upravljati putrm telefona ili nekog drugog pametnog uređaja – pojasnio je Nemanja Grbić, učenik Elektrotehničke škole Prijedor i dobitnik srebrne plakete.

– Riječ je o patentu koji daje svjetlosnu ili zvučnu signalizaciju kada auto koji nas prestiže dođe u položaj u kojem ga mi ne vidimo ni na jednom retrovizoru – ističe Јelena Јokić, učenik Elektrotehničke škole Prijedor, dobitnica bronzane plakete.

Ove uspjehe omogućava im inovatorska sekcija.

– Uvijek ima talentovane djece, mi se trudimo da ih izdvojimo iz mase onih koji ne žele baš da učestvuju previše i da tim talentovanim pružimo priliku da što više nauče i da se što više realizuju u toj oblasti – naglasio je Nenad Vukota, profesor predmeta elektro energetske struke.

Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole Prijedor, naveo je da je škola ove godine imala jako zapažene rezultate i na takmičenjima iz znanja, kako na onom redovnom tako i na republičkom nivou.

Pored znanja i inovacija učenici prijedorske Elektrotehničke škole ostvarili su zapažene rezultate i u oblasti sporta, u okviru malih olimpijskih igara – u fudbalu, košarci, rukometu, atletici i odbojci.

RTRS