Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor za još dva mjeseca suspendovanom policajcu Goranu Jeličiću iz Kozarske Dubice, osumnjičenom za svirepo ubistvo sugrađanke Irene Predojević 2005. godine, potvrđeno je za Srpskainfo.

Ovo je ujedno četvrti put da se donosi odluka o pritvoru za Jeličića, pa je nakon prva tri, u kojima je odlučivao Okružni sud u Prijedoru, slučaj došao pred sudije Vrhovnog suda RS.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkrio je da je vještačenje materijalnih dokaza u završnoj fazi, pa bi u narednom periodu, a najkasnije do isteka pritvora, trebalo očekivati i podizanje optužnice za teško krivično djelo.

Pritvor Jeličiću produžen je zbog uznemirenja javnosti ukoliko se osumnjičeni bude branio sa slobode, te što se za krivično djelo teškog ubistva koje je Jeličiću stavljeno na teret može izreći zatvorska kazna od 10 i više godina robije.

– Jeličić je policijski službenik, krivično djelo dogodilo se u maloj sredini kao što je Kozarska Dubica, pa bi puštanje na slobodu osumnjičenog izazvalo uznemirenje javnosti – objasnio je izvor iz istrage.

Pritvor za Jeličića zatražen je i zbog toga što bi osumnjičeni mogao uništiti dokaze, ali i uticati na svjedoke bitne za budući krivični postupak.

– Postoji opravdana sumnja da će osumnjičeni, ukoliko ga puste na slobodu, uticati na dalju istragu – objasnio je izvor Srpskainfo.

Podsjetimo, Jeličić je uhapšen u novembru prošle godine u akciji kojom je rukovodilo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Tokom saslušanja pred tužiocima Jeličić se branio ćutanjem.

– Ponašanje osumnjičenog tokom saslušanja moglo se opisati jako čudnim. U jednu ruku pokušavao je da bude hladnokrvan prema onome što su ga pitali, ali je bilo daleko od toga. Uglavnom, Jeličić je na sva pitanja ćutao – izjavio je ranije izvor iz istrage.

Irena Predojević ubijena je u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine kada se nakon noćnog izlaska vraćala kući. Te noći je s prijateljicama bila u nekoliko kafića, a posljednji put je viđena na jednoj od raskrsnica. Od tada joj se izgubio svaki trag. Porodica je ujutro prijavila nestanak, a tijelo je pronađeno na divljoj deponiji u selu Božići, u blizini kuće u kojoj je žrtva živjela s roditeljima.

Uslijedili su dani, mjeseci i godine agonije kako za porodicu, tako i za istražioce.

Zbog stravičnog ubistva saslušavani su mnogi, čak je bilo i onih koji su priznavali zločin pod nerazjašnjenim okolnostima, pa povlačili to priznanje, jer je utvrđeno da su ga dali pod prisilom.

Detaljno “češljanje” terena u istrazi ubistva Irene Predojević i provjeravanje sumnjivih osoba povezanih s kriminalnim podzemljem dovelo je i do rješavanja serijskih ubistava izvršenih u Kozarskoj Dubici u režiji Gorana Kotarana. Iako nije bilo dokaza za tako nešto, većina je upravo Kotaranu ranije pripisivala da je povezan sa ubistvom Predojevićeve.

Tokom uviđaja na mjestu ubistva Irene Predojević utvrđeno je da je ubica, u cilju prikrivanja tragova mučkog zločina, djevojku polio benzinom i zapalio. Ovaj zločin šokirao je javnost, a novi šok uslijedio je nakon hapšenja policijskog službenika Gorana Jeličića.

Advokat bez komentara

Željko Gnjatović, advokat Gorana Jeličića, nije želio da detaljnije komentariše informacije o ovom predmetu.

– Slučaj je još uvijek u fazi istrage – dodao je advokat osumnjičenog policajaca.

EuroBlic-srpskainfo.com