Aleksandar Šobot iz Prijedora izjavio je da je gradonačelnik Milenko Đaković trebalo da preuzme moralnu odgovornost za predmete koji nisu završeni u eksproprijaciji zemlje za nasip kraj Sane te da sankcioniše odgovorne osobe u Gradskoj upravi.

Šobot, sin vlasnice jedne od parcela, obratio se redakciji Srpskainfo reagujući na jučerašnju izjavu gradonačelnik Đakovića u vezi sa izgradnjom nasipa.

– Reagujem lično jer me je gradonačelnik prozvao imenom i prezimenom. Nemam ništa protiv njega lično, već smatram da je trebalo odgovornije da radi u skladu sa svojom funkcijom gradonačelnika. Umjesto da je preuzeo odgovornost i sankcionisao odgovorne, a nama se izvinio, on i dalje upire prstom u nas kao krivce – rekao je Šobot.

Upitao je da li gradončelnik osjeća moralnu odgovornost zbog podataka koje je saopštio premijeru tokom posjete poplavljenom Prijedoru i zašto ih nije prethodno provjerio kada je to njegova dužnost.

– Tačno je da ja radim u Geodetskoj upravi, ali ja nisam mogao kao radnik da utičem na predmet eksproprijacije zemljišta. Prema izjavi gradonačelnika može se zaključiti da sam ja kao radnik Geodetske uprave trebao i da riješim taj predmet – ističe Šobot.

Smtra da su pravnici zaposleni u Gradskoj upravi prošlih pet godina primali plate za svoj posao, ali da nisu poštovali zakonske procedure.

– Pitam gradonačelnika da li osjeća moralnu odgovornost za predmet Dušanke Topola koji je završio na Sudu zbog konstantnih žalbi Pravobranilaštva koje je zastupalo grad Prijedor, a Geodetska uprava je odbila žalbu gradske uprave jer nije imala uporišta u zakonu. Da li gradonačelnik ima moralnu odgovornost za predmete koji pet godina stoje u Geodetskoj upravi a za koje niko nije upitao? Da li ima moralnu odgovornost i za predmet neizgrađene zaobilaznice u Gomjenici koja nije završena 30 godina jer jedan čovjek ne da da se završi. Da li osjeća moralnu odgovornost za plavljenje brojnih naselja a imali su pet godina da to isprave – upitao je Šobot.

Dodao je da nije u redu što gradonačelnik kaže da žali što nije ušao u nezakonitost kako bi rješio nasip u Gomjenici te da na taj način poziva ljude na nezakonitost.

-Glavno pitanje u gradu Prijedoru zadnjih 20 godina je “Čiji si čovjek” i “Ko stoji iza tebe”. Ovim putem želim da poručim svima koji su to mene pitali, da ja držim obećanje. Ja sam svoj čovjek i iza mene stoje moja porodica i zakoni ove države – tvrdi Šobot.

Podsjećamo, mještani Gomjenice juče su poručili da je gradska uprava u Prijedoru odgovorna što nasip u Gomjenici uz rijeku Sanu nije završen.

Nakon toga reagovao je i gradonačelnik Đaković, koji je između ostalog, rekao da Aleksandar Šobot radi u Geodetskoj upravi i zna da je tamo stajao problem, te da je najglasniji u ovoj situaciji i da je organizovao ljude kod kojih nije izvršena eksproprijacija.

EuroBlic-srpskainfo.com