rtrs-kanalizacija tukovi (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je mogućnost da socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva u naselju Tukovi bude snižena cijena priključka na novu kanalizacionu mrežu.

“Za neke od kategorije razmotrićemo mogućnost umanjenja iznosa predviđenog kao učešće građana”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da izgradnju sekundarne kanalizacione mreže u Tukovima grad plaća 10.000 KM po jednom priključku za domaćinstva, te da je predviđeno učešće samih građana 900 KM ili devet odsto u odnosu na učešće grada.

“Mještanima Tukova data je i mogućnost da plate ovu obavezu na rate, odnosno posredstvom kredita”, podsjetio je Pavić.

Domaćinstva imaju mogućnost izbora ili da se po ekonomskoj cijeni od 900 KM priključe na ranije izgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu, ili da o svom trošku izgrade priključke po propisanim standardima.

Mještani koji ne iskoriste ovu mogućnost biće prinuđeni ili da se naknadno priključe po komercijalnoj, daleko višoj cijeni, ili da ispoštuju veoma stroge kriterijume i standarde koje bi kontrolisala sanitarna i ekološka inspekcija, s obzirom na činjenicu da se u naselju Tukovi nalazi izvorište vode kojim se snabdijeva grad.

Gradska uprava i “Prijedor-putevi” 23. decembra prošle godine potpisali su ugovor o izvođenju radova na izgradnji 29 kilometara sekundarne kanalizacione mreže u naselju Tukovi vrijednoj 3,9 miliona maraka, radovi su počeli u aprilu ove godine, a rok za izvođenje radova je 15 mjeseci kada bi oko 900 domaćinstava trebalo biti priključeno na kanalizacionu mrežu.

Sekundarna kanalizaciona mreža u Tukovima gradi se u okviru projekta Evropske investicione banke /EIB/ “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj”, vrijednog 100 miliona evra.

Projekti u Prijedoru vrijedni su 16.106.000 evra, od čega je 50 odsto kredit EIB-a, 35 odsto su donatorska sredstva, a 15 odsto sredstva grada i krajnjih korisnika.

SRNA
Foto – RTRS