Vlasnici sedam parcela uz obalu Sane u Prijedoru, nedaleko od ušća Gomjenice u ovu rijeku, na kojima nije izgrađen nasip za zaštitu od poplava zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, optužili su danas Gradsku vlast za davanje netačnih informacija i medijima i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću prilikom njegove posjete poplavljenim područjima u Prijedoru.

-Oni su slagali premijera da je u pitanju 30 metara neizgrađenog nasipa i da jedan čovjek ne da da se izgradi nasip“, rekao je danas novinarima u Prijedoru Aleksandar Šobot, sin vlasnice jedne od parcela, i dodao da je u pet vlasnika, sedam parcela i 197 metara obale.

On tvrdi da je proces eksproprijacije započeo nakon velike poplave 2014. godine kada je izražen javni interes za izgradnju nasipa, da su postupci za svaku od parcela u različitima fazama, da neki stoje u mjestu godinama i da nijedan nije doveden do kraja.

Prema njegovim riječima, vlasnici zemlje traže primjenu člana 11. Zakona o eksproprijaciji koji nalaže potpunu eksproprijaciju budući da je više od 60 odsto imovine predmet opšteg interesa, da je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove to prihvatila, ali da se Pravobranilaštvo koje zastupa grad dva puta žalilo na takvo rješenje i da im je oba puta žalba odbijena.

„Vještak koji je prvi vještačio zemljište je građevinsko-arhitektonske struke, a u pitanju je poljoprivredno zemljište“, dodao je Šobot i naglasio da ni vlasnici ni sud nisu prihvatili to vještačenje (i cijenu od 6,75 KM po metru kvadratnom zemljišta), a da je vještak poljoprivredne struke kojeg je angažovao sud vrijednost procijenio na 17,80 KM.

On je dodao da su vlasnici dviju parcela, mimo ovih sedam, pristali na cijenu koja im je ponuđena za zemlju, prihvativši nerealan ponuđeni iznos budući da se radi o lošijem kvalitetu zemnjišta, barama i močvarama, a da su ovdje u pitanju njive druge klase.

„Spremni smo i za eskproprijaciju i za nižu cijenu da bi se izgradio nasip. Smatram da je sva odgovornost na gradskoj upravi“, dodao je Šobot.

Njegov otac Nebojša Šobot obavijestio je medije da se u nedjelju, 19. maja oko podneva, na njihovom imanju okupilo dosta ljudi iz ovog kraja, da je došao bager jedne privatne firme da postavlja improvizvani nasip, da je došla i policija, a potom i vlasnik te privatne firme.

„Uradili su šta su htjeli. Niko ih nije spriječio. Mi nismo na silu odgovarali silom i mi i dalje idemo zakonskim putem. Nama je jedino žao što je prst uperen u nas kao krivce, a krivci su drugi“, dodao je Šobot.

Njegova supruga, vlasnica prve parcele, rekla je novinarima da je u martu prošle godine ponudila nagodbu da se dio zemlje koji je potreban za izgradnju nasipa plati po cijeni od 10 KM po kvadratnom metru, a da o ostatku odluči sud, ali da je ta njena ponuda odbijena.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon obilaska nekih od poplavljenih područja u Prijedoru 15. maja izjavio je novinarima da se desilo nešto što se što se moglo spriječiti.

Tekst I foto – K.P./Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com