Vlasnici parcela na kojima nije izgrađen nasip uz rijeku Sanu u prijedorskom naselju Gomjenica poručili su danas da odgovornost mora da snosi gradska uprava.

Sin vlasnice jedne od parcela, Aleksandar Šobot istakao je da je Gradska uprava kriva zbog svog načina vođenja procesa u postupku eksproprijacije zemljišta.

On je rekao da je izgradnja nasipa u Gomjenici počela nakon poplava 2014. godine, ali da je zaustavljena zato što gradska uprava nije otkupila zemljište na sedam parcela koje imaju pet vlasnika.

-Želim da naglasim šta je jako bitno, šta su slagali premijera, da je u pitanju 30 metara neizgrađenog nasipa i da jedan čovjek ne da da se izgradi nasip. U 21 vijeku, ja ne znam gdje to može da prođe. Govorim vam, a raspolažem i tehničkom i pravnom dokumentacijom, da je u pitanju 197 metara neriješenog nasipa, odnosno neriješene eksproprijacije – poručio je Šobot.

Dodao je da je gradska uprava u pojedinim spornim slučajevima zakazala samo prve rasprave u Geodetskoj upravi te da se poslije toga, pet godina ništa nije dešavalo i rješavalo.

-Mi ostali vlasnici što smo se raspitivali, pozivali na zakon, na ćutanje administracije i sve ostalo, to je išlo. I u svim tim slučajevima, sve žalbe pravobranilaštva koje zastupa grad Prijedor, Geodetska uprava je odbijala – priča on.

Navodi da su pojedini vlasnici tražili primjenu člana 11 Zakona o eksproprijaciji.

-To je potpuna eskproprijacija. Znači nama je u ovom slučaju, i više od 60 odsto parcele ekspropisano, parcela je dugačka, i ona nije više obradiva, mi smo izgubili totalno privredni interes za obrađivanje te zemlje i tražili smo da se i ostatak parcele ekspropiše, i nismo se protivili eksproprijaciji – rekao je on.

Dodao je da je problem nastao i sa otkupnom cijenom zemljišta.

-Zato što je prvi vještak koji je vještačio to zemljište, građevinsko arhiteKtonske struke, a u pitanju je poljoprivredno zemljište, pet godina traje postupak i oni svih pet godina, ostaju pri vještačenju tog vještaka. Ponuđeno nam je 6.75 ili 6.80 KM po metru kvadratnom, a tražili smo da kaže vještak poljoprivredne struke koliko je. Jedan vještak poljoprivredne struke procjenjuje zemljište na 15 KM po kvadratu, drugi vještak kojeg je sud angažovao, procjenjuje zemljište na 17.80 KM po kvadratu – tvrdi Šobot.

Njegov otac, Nebojša Šobot, priča da se na njihovom imanju u nedjelju, kada su mještani samoinicijativno podigli nasip, dogodila politička manipulacija od strane lokalne vlasti.

-Nakon što su saznali da premijer zna da su ga slagali o uzrocima poplave i stanju sa neizgrađenim nasipom, krenuli su u peglanje situacije. Angažovali su svoje ljude, okupili masu i pokušali da izgrade nasip da bi sebe opravdali. Ljudi poplavljeni i kivni, samo je trebalo uperiti prstom u nekog i žigosati kao krivca, da bi oni svoju odgovornost oprali – priča Nebojša.

Tvrdi da su okupljene mještane vlasnici zemlje ubijedili da ne grade samoinicijativno nasip na njihovom zemljištu, međutim da je vlasnik lokalne firme sjeo u svoj bager i sam gradio nasip.

-Vlasnik firme, uz uvrede i riječi upućene meni „ajde da vidimo ko će mene zaustaviti“, demonstrirajući silu bahatost i sve ono što je pojava u našem društvu, sjeo je u bager počeo uništavati i nastavio uništavati našu imovinu i izgradio nasip. A niko ga nije spriječio, policija je bila tu! Mi nismo htjeli na silu odgovarati silom, uradili su šta su htjeli, ispekli prase i feštali – tvrdi Šobot.

Zaključuje da će svoja prava vlasnici parcela i dalje da traže sudskim putem.

O slučaju neizgrađenog nasipa u Gomjenici, danas će se na konferenciji za medije oglasiti i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

EuroBlic-srpskainfo.com