U holu Ugostiteljsko-ekonomske škole danas je otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja da je u tom prostoru nekada postojala Učiteljska škola ” Radmilo Stefanović” koja je radila od 1960-1972.godine.

“U tom periodu od 12 godina, ovu školu, koja je od izuzetnog značaja za ovaj grad, pohađalo je više od 1.000 učitelja”, izjavio je na prigodnoj svečanosti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je otkrio ovu spomen-ploču.

Član Inicijativnog odbora za postavljanje ove spomen-ploče Milenko Vučković je izjavio da je škola dobila ime po Radmilu Stefanoviću, nekadašnjem maturantu prijedorske realne gimnazije.

“On je potom završio učiteljski kurs u Banja Luci sa namjerom da radi kao učitelj. Sudbina je htjela da je poginuo tokom Drugog svjetskog rata i nikada nije radio kao učitelj”, naglasio je Vučković.

Jedan od inicijatora ove aktivnosti bila je i penzionisana učiteljica Branka Davidović koja je izjavila da je brzi industrijski razvoj Prijedora u tom periodu zahtijevao da sa radom počne preko 300 učitelja.

“Ovdje se školovalo dvanaest generacija učitelja i ovo je za nas veliki dan u znak postojanja Učiteljske škole koja je iznjedrila kvalitetne i uspješne prosvjetne radnike”, rekla je Davidovićeva.

Direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole Valentina Sovilj je izjavila da će ova spomen-ploča podsjećati sve buduće generacije na učenike i profesore Učiteljske škole i njihov doprinos razvoju školstva u ovom gradu i šire.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je veliki broj penzionisanih učitelja koji su bili jednoglasni u ocjeni da su ponosni što su bili učenici ove škole.

www.prijedorgrad.org
foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com