Na području Prijedora i susjednih lokalnih zajednica u toku je saniranje posljedica poplava, procjena štete i dezinfekcija terena.

Imajući u vidu značajno povoljnije stanje i pad vodostaja Sane i drugih rijeka, prijedorski Gradski štab za vanredne situacije sinoć je stavio van snage Odluku o vanrednom stanju. Međutim, i dalje se radi na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i depresija, uklanjanju nanesenog otpada, kao i na dezinfekciji objekata. U toku je i formiranje komisija za procjenu šteta, a u Prijedor je stigla i interventna pomoć Vlade u najneophodnijim artiklima za stanovništvo. I dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata, ali trenutno posebno brine pojava velikog broja klizišta.

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora – dva u Kozarcu, zatim na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija, u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

– Plašim se da ću ostati bez kuće. Meni je 81 godina, ništa sam ne mogu učiniti – kaže Ibradžić.

U poplavljenoj područnoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, u prijedorskom naselju Gomjenica danas nema nastave, a u toku je dezinfekcija prostorija.

– Voda je potpuno potopila toalete, kotlovnicu, dijelom je ušla u učionice, sreća mi smo iznijeli jedan dobar dio namještaja. Djeca danas iz Gomjenice nemaju nastavu, ali od ponedjeljka vozićemo ih autobusom ovdje u centralnu školu – napomenula je Sanja Minjiza, direktorka Osnovne škoel “Branko Ćopić” Prijedor, Gomjenica.

Medicinska sestra Doma zdravlja Prijedor Milica Kečan rekla je da je cilj da se dezinfekcija izvrši i da se spriječi zaraza ako je ima, jer kako kaže, voda nije bila zdrava, poplava je bila velika.

U Prijedoru se voda postepeno povlači, iako u pojedinim naseljima ima još uvijek vode, kao što je slučaj ovdje u Tukovima, gdje još uvijek ima zaplavljenih i poplavljenih domaćinstava.

U poplavljenim prijedorskim naseljima, saniraju i zbrajaju štetu.

– Gradski štab je naložio formiranje komisija za procjenu šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, privrednim objektima, poljoprivredi i itd – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Prijedora.

U toku prethodnog dana u Prijedor je stigla i interventna pomoć od Vlade Republike Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo.

U Novom Gradu vodostaji Une i Sane su u padu. Proteklih dana, na tom području je poplavljeno 36 kuća, a pojavilo se 12 klizišta. Komisije za procjenu štete na teren kreću naredne sedmice, a u toku je dezinfekcija terena.

– Objekti koji su bili plavljeni, moraju se mehanički očistiti, oprati vodom i kada se prisuši kontaktira se Dom zdravlja, naša Higijenska služba i onda službe izlaze na teren da izvrše dezinfekciju – pojasnio je Zoran Rađenović, direktor Doma zdravlja Novi Grad.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da se aktivnosti baziraju na ispumpavanju podzemnih voda i da će vjerovatno, kako je rekao, ta aktivnost trajati do kasnih večernjih sati.

U Kostajnici nivo Une takođe opada. Voda se povukla iz poplavljenih domaćinstava, a registrovana su tri oštećena mosta i jedno klizište.
Prema prvoj procjeni šteta na infrastrukturi iznosi oko milion i po maraka, ali stvarno stanje utvrdiće nadležna komisija.

U Kozarskoj Dubici na području Donje Gradine, u nebranjenom dijelu, poplavljeno je vikend naselje. Na području Prijedorske regije glavni putni pravci su prohodni.

RTRS

Povezane vijesti

SRIJEDA – 19. JUNI: ISKLJUČENJE STRUJE U NEK... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 19. juna 2019.godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na po...
OTVORENO DJEČIJE IGRALIŠTE U PRIJEDORSKOM NASELJU ... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorili su danas u prijedorskom naselju...
PRIJEDOR DOBIO NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE – FOTO... Prijedor je dobio novo dječije igralište. Nakon kutka za najmlađe koji je u maju 2018. godine napravljen u parku kod Gradskog stadiona, još jedno m...
PRIJEDORU 500.000 KM IZ FONDA SOLIDARNOSTI ZA SANA... Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske donio je na današnjoj sjednici zaključak kojim gradu Prijedoru odobrava finansijsku pomoć u iznosu od 500...
PONEDJELJAK – 17. JUNI: ŽUTI METEOALARM ZA P... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovaj ponedjeljak, 17. juni 2019. godine. Očekuje se grmljavina. Budi...
PRIJEDOR: RADIO AMATERI U SLUŽBI PROTIV POPLAVA &#... Članovi Radio-kluba Kozara iz Prijedora izumili su ultrazvučni senzor za mjerenje vodostaja, koji je znatno doprinio informisanosti građana, u vrijeme...
NEDJELJA – 16. JUNI: ŽUTI METEOALARM ZA PODR... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovu nedjelju, 16. juni 2019. godine. Očekuje se maksimalna temperatura ...
PONEDJELJAK – 17. JUNI: PREKID VODOSNABDIJEV... Iz preduzeća „Vodovod“ stiglo je obavještenje koje Vam prenosimo a tiče se prekida u vodosnabdijevanju na području Prijedora. Obavještavamo naše ci...