Na području Prijedora i susjednih lokalnih zajednica u toku je saniranje posljedica poplava, procjena štete i dezinfekcija terena.

Imajući u vidu značajno povoljnije stanje i pad vodostaja Sane i drugih rijeka, prijedorski Gradski štab za vanredne situacije sinoć je stavio van snage Odluku o vanrednom stanju. Međutim, i dalje se radi na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i depresija, uklanjanju nanesenog otpada, kao i na dezinfekciji objekata. U toku je i formiranje komisija za procjenu šteta, a u Prijedor je stigla i interventna pomoć Vlade u najneophodnijim artiklima za stanovništvo. I dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata, ali trenutno posebno brine pojava velikog broja klizišta.

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora – dva u Kozarcu, zatim na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija, u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

– Plašim se da ću ostati bez kuće. Meni je 81 godina, ništa sam ne mogu učiniti – kaže Ibradžić.

U poplavljenoj područnoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, u prijedorskom naselju Gomjenica danas nema nastave, a u toku je dezinfekcija prostorija.

– Voda je potpuno potopila toalete, kotlovnicu, dijelom je ušla u učionice, sreća mi smo iznijeli jedan dobar dio namještaja. Djeca danas iz Gomjenice nemaju nastavu, ali od ponedjeljka vozićemo ih autobusom ovdje u centralnu školu – napomenula je Sanja Minjiza, direktorka Osnovne škoel “Branko Ćopić” Prijedor, Gomjenica.

Medicinska sestra Doma zdravlja Prijedor Milica Kečan rekla je da je cilj da se dezinfekcija izvrši i da se spriječi zaraza ako je ima, jer kako kaže, voda nije bila zdrava, poplava je bila velika.

U Prijedoru se voda postepeno povlači, iako u pojedinim naseljima ima još uvijek vode, kao što je slučaj ovdje u Tukovima, gdje još uvijek ima zaplavljenih i poplavljenih domaćinstava.

U poplavljenim prijedorskim naseljima, saniraju i zbrajaju štetu.

– Gradski štab je naložio formiranje komisija za procjenu šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, privrednim objektima, poljoprivredi i itd – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Prijedora.

U toku prethodnog dana u Prijedor je stigla i interventna pomoć od Vlade Republike Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo.

U Novom Gradu vodostaji Une i Sane su u padu. Proteklih dana, na tom području je poplavljeno 36 kuća, a pojavilo se 12 klizišta. Komisije za procjenu štete na teren kreću naredne sedmice, a u toku je dezinfekcija terena.

– Objekti koji su bili plavljeni, moraju se mehanički očistiti, oprati vodom i kada se prisuši kontaktira se Dom zdravlja, naša Higijenska služba i onda službe izlaze na teren da izvrše dezinfekciju – pojasnio je Zoran Rađenović, direktor Doma zdravlja Novi Grad.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da se aktivnosti baziraju na ispumpavanju podzemnih voda i da će vjerovatno, kako je rekao, ta aktivnost trajati do kasnih večernjih sati.

U Kostajnici nivo Une takođe opada. Voda se povukla iz poplavljenih domaćinstava, a registrovana su tri oštećena mosta i jedno klizište.
Prema prvoj procjeni šteta na infrastrukturi iznosi oko milion i po maraka, ali stvarno stanje utvrdiće nadležna komisija.

U Kozarskoj Dubici na području Donje Gradine, u nebranjenom dijelu, poplavljeno je vikend naselje. Na području Prijedorske regije glavni putni pravci su prohodni.

RTRS