Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 330 centimetra, što je značajno ispod kritičnog nivoa, potvrđeno je prijedorskoj Civilnoj zaštiti.

Ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava. Uspostavljeno je snabdijevanje električnom energijom za sve potrošače.

Počela je asanacija terena.

U opadanju su i drugi vodostaji na ovom području i stanje se postepeno normalizuje.

Imajući u vidu značajno povoljnije stanje i pad vodostaja Sane i drugih rijeka, prijedorski Gradski šab za vanredne situacije stavio je van snage Odluku o vanrednom stanju na području Prijedora.

Ipak, i dalje su sve nadležne službe raspoređene na poslovima sanacije štete od poplava.

I dalje se radi na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i depresija, kao i na dezinfekciji objekata.

U toku je i formiranje komisija za procjenu štete, a u Prijedor je stigla i interventna pomoć Vlade Republike Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo.

I dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata, ali najviše brine pojava klizišta.

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora – dva u Kozarcu, na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, zatim kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

– Plašim se ovog klizišta, ostaću bez kuće. Već sam star 81 godinu. Ne mogu ništa da radim, a da mogu renovirao bih to sam – ističe Ibradžić.

Područna Osnovna škola “Branko Ćopić” ponovo je poplavljena i nije uslovna za odvijanje nastave.

Tamo je u toku dezinfekcija prostorija, a stotinu učenika iz ove obrazovne ustanove u ponedjeljak kreće na nastavu u centralnu školu u Prijedoru.

– Donji sprat je bio sav u vodi. Već smo pokupili vodu u učionicama, još nam ostaje mokri čvor. Sve oko moje juće je uništeno – kaže Dragan Zgonjanin, radnik OŠ “Branko Ćopić” iz Gomjenice kod Prijedora.

Sanja Munjiza, direktorka Osnovne škole “Branko Ćopić” istakla je da je voda potpuno potopila toalete, kotlovnicu, dijelom učionice, a kaže da je sreća što je iznešen dobar dio namještaja.

Ona je navela da djeca iz Gomjenice danas nemaju nastavu, ali, kako je rekla, od ponedjeljka biće voženi autobusom u centralnu školu.

Higijensko-epidemiološka služba prijedorskog Doma zdravlja formirala je desetak timova za dezinfekciju poplavljenih objekata.

– Moja grupa kreće od gomjeničke škole koja je nažalost zahvaćena poplavom. Cilj je da se izvrši dezinfekcija i da se spriječi zaraza ako je ima, jer voda nije bila zdrava, a poplava je bila velika – rekla je Milica Kečan, medicinska sestra Doma zdravlja Prijedor.

U Prijedoru se voda postepeno povlači, iako u pojedinim naseljima ima još uvijek vode, kao što je slučaj u Tukovima, gdje još uvijek ima zaplavljenih i poplavljenih domaćinstava.

– Dva dana i dvije noći, bilo je vode na zgradi, nije se moglo izlaziti, dolazili su iz Civilne zaštite i donosili nam hranu i vodu – navela je Јoka Knežević iz naselja Tukovi.

U Prijedoru u poplavljenim naseljima sanira se i zbraja šteta.

– Bili su polavljeni svi prateći objekti, njiva, šest dunuma, plastenik… Sreća nije ušla u kuću. Mislim da je sto odsto šteta na plasteniku i oranicama – naglašava Dragan Simeunović, mještanin Gomjenice.

– Gradski štab je naložio formiranje komisija za procjenu šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, privrednim objektima, poljoprivredi i drugim. U toku prethodnog dana u Prijedor je stigla i interventna pomoć od Vlade Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Prijedora.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u padu. Tokom proteklih dana u ovoj opštini bilo je poplavljeno 30 kuća, a pojavilo se 12 klizišta.

U toku je dezinfekcija terena, a komisije za procjenu štete na teren kreću u ponedjeljak.

U Kostajnici nivo Une takođe opada. Voda se povukla iz dvadesetak poplavljenih i zaplavljenih domaćinstava.

Registrovana su tri oštećena mosta i jedno klizište, a u ovoj opštini vrši se dezinfekcija i počinje popis štete.

U Kozarskoj Dubici Una i Sava su u padu. U Donjoj Gradini, u nebranjenom dijelu, poplavljeno je vikend naselje.

Na području Prijedorske regije glavni putni pravci su prohodni.

RTRS

Povezane vijesti

Usvojen rebalans budžeta grada sa svim predloženim... Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas jednoglasno rebalans budžeta grada za ovu godinu od 46.698.872 KM sa svim amandmanima koje su da...
„Dual“ radar na području PU Prijedor od 18. jula d... Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 18.07. do 18.08.2019. godine, vršiće se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa „Dual“ radars...
PU Prijedor: U protekla 24 časa pronađeno 25 migra... U Republici Srpskoj u protekla 24 časa pronađeno je 28 ilegalnih migranata, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. N...
Vodovod Prijedor: Obavještenje za potrošače o obav... „Vodovod“ a.d. Prijedor trenutno izvodi radove na redovnoj zamjeni vodomjera u Aerodromskom naselju. Pored zamjene vodomjera, u sklopu ovih aktivnosti...
Da li vozite tehnički ispravno vozilo-provjerite: ... Auto–moto savez RS i auto moto društva Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Sr...
ArcelorMittal Prijedor: Radnici još ne znaju ko je... Iako se bliži 1. septembar, kada bi trebalo da počne primjena novog plana rada, koji obuhvata otpuštanje 300 radnika kompanije "ArcelorMittal" Prijedo...
Prijedor: Promovisan letak dobrodošlice za dijaspo... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predsjednik Skupštine grada Ajdin Mešić i zamjenik načelnika Policijske uprave Prijedor Stevo Tomčić promovis...
“Zbog brze reakcije sačuvali smo žive glave”: Boks... Bokser iz Prijedora Dražan Janjanin (30) kaže da je još u šoku nakon što se automobil u kojem je bio suvozač jutros sudario sa automobilom srpskog koš...