Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje “Za krst časni” u Prijedoru je obilježen 16.maj – Dan grada, kojim se proslavlja oslobađanje Prijedora od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dodijeljena su brojna priznanja.

Povoljnom poslovnom okruženju u Prijedoru doprinose i brojni privredni subjekti, a najznačajnije javno priznanje, Plaketa grada Prijedora dodijeljena je preduzećima “Unijat-M” i “Kromeks”.

– Od početka do današnjeg dana smo uspješni, zapošljavamo 70 radnika, od ove godine smo i na evropskom tržištu – ističe Mladen Unijat, direktor preduzeća “Unijat-M”.

Za poseban doprinos u razvoju atletike i promocije Prijedora, “Povelja počasnog građanina” pripala je Sonji Stolić.

– Sa radošću dolazim na veoma popularnu atletsku trku u Prijedoru. Ovdje imam deset pobjeda i jako mi je drago što sam ponovo ovdje – kaže atletičarka iz Srbije Sonja Stolić.

Posthumno je nagrađen prijedorski akademski slikar, multiinstrumentalista i tekstopisac Dalibor Popović Mikša.

– To znači da je grad Prijedor prepoznao njegovu vrijednost, tako da bi i njemu mnogo značila nagrada, koja i celoj porodici znači isto tako – poručila je Andrijana Popović, supruga preminulog Dalibora Popovića.

Zbog poplava broj manifestacija povodom Dana grada, znatno je smanjen u odnosu na prethodne godine.

– Svakako nismo željeli da prekinemo tradiciju da obilježimo ovaj značajni datum u istoriji našeg grada u podnožju planine Kozare. 16.maj je inače dan kada je prvi put od fašističke vojske oslobođen grad Prijedor i tada je područje Prijedora bila najveća slobodna teritorija u Evropi – podsjetio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Na svečanosti u Prijedoru bio je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

– Komšijama uvije treba i podrška i pomoć i onda kada je dobro i onda kada je manje dobro. Prijedor je sada teško pogođen poplavama. Pošto je Banjaluka izašla iz vanredne situacije, ponudio sam juče pomoć ako bilo šta treba iz grada Banjaluke – poručio je Radojičić.

U pratećem programu nastupili su Srpsko pjevačko društvo “Vila”, Jasmin Mujkanović, učenik harmonike u Muzičkoj školi “Savo Balaban”, glumci Dean Batoz, Tatjana Binjaš Batoz, Vojin Ćetković i Nela Mihailović, solisti Milica Stijepić i Aneta Makanjić Šurlan, te članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i tamburaški orkestar Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Dr Mladen Stojanović”.

Gradonačelnik Prijedora organizovao je svečani prijem za delegacije prijateljskih gradova.

Svom gradu, crtežima ispred Gradske uprave, čestitali su mališani Dječijeg vrtića “Radost”.

RTRS