I pored znatno povoljnije situacije i pada svih vodostaja, u Prijedoru su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

Štab za vanredne situacije utvrdio je da su prioriteti ispumpavanje vode iz stambenih objekata i depresija, čišćenje i sanacija terena, neophodno je početi dezinfekciju poplavljenih stambenih objekata i popravke na infrastrukturnim objektima. Poručeno je da se svako, kome je u poplavljenom području neophodna pomoć pri sanaciji, može obratiti nadležnim službama.

Obilne padavine pokrenule su brojna klizišta u Novom Gradu i Kostajnici.

Vodostaj Sane u Prijedoru iznosi 390 centimetara, što je znatno ispod kritičnog nivoa, potvrđeno je nakon sastanka Štaba za vanredne situacije. U prijedorskom naselju Gomjenica u kojem je juče bila najteža situacija voda se postepeno povlači, iako još uvijek ima poplvaljenih i zaplavljenih objekata.

Pad vodostaja donio je olakšanje mještanima. Prohodan je put do dijela naselja Gomjenica do kojeg je juče bilo moguće doći jedino čamcem.

– Voda se povukla juče u poslijepodnevnim časovima. Izašla je iz ulaza, ostala je u garaži. Bašta je uništena, voda je bila veća od metra – ističe Samka Čaušević, mještanka naselja Gomjenica.

Voda se postepeno povlači i u drugim naseljima.

– Voda se dobrim dijelom povukla. Gotovo sve mi je stradalo, namještaj, tehnika… -ističe Koviljka Pekija iz naselja Raškovac.

Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Prijedora, ističe da treba još uvijek biti oprezan.

– Došlo je do značajnog povlačenja vode, pa je veliki broj objekata koji je bio poplavljen sada oslobođen. Međutim, još uvijek je veliki broj stambenih objekata pod vodom, a prije svega zbog velikog problema sa podzemnim vodama – poručio je Vranješ.

Voda iz gradskog vodovoda ispravna je za piće, ali, zbog poplava, 104 domaćinstva u prijedorskom naselju Raškovac nemaju struju.

– Prvi prioritet će biti u zoni Raškovac da pokušamo osloboditi dio vode oko trafo stanice, da elektro Prijedor može priključiti taj dio grada – riječi su Nebojše Miljuša, komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Prijedora.

Dalibor Pavić, direktor Elektrodistribucije Prijedor, kaže da prvo treba ispumpati vodu.

– Јedan od zaključaka štaba jeste da je prioritet da se ispumpa voda u dijelu naselja Raškovac, kako bi se omogućili i stvorili uslovi za puštanje električne energija domaćinstvima koja su trenutno bez nje – ističe Pavić.

A tamo gdje se voda povlači, počelo je čišćenje terena. Krenulo se od prijedorskog naselja Raškovac.

– Molim sve građane kojima je potrebna pomoć da bi raščistili otpad da se jave u službe za mjesne zajednice, savjetima mjesnih zajednica, a mi ćemo shodno tome angažovati vojsku i volonterske službe – kaže Zlatko Ritan, savjetnik za infrastrukturu.

U prijedorskom Domu zdravlja izvršili su pripreme za početak dezinfekcije poplavljenih stambenih objekata.

– Apelujem kod svih kod kojih je urađeno mehaničko čišćenje i sanacija terena uz pranje zahvaćenih površina, da se jave u našu Higijensko epidemiološku službu na broj telefona 238-104 – istakla je Slavica Popović, direktorka Doma zdravlja Prijedora.

U Novom Gradu ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava. Aktivno je sedam klizišta. Na lokalnom putu Svodna-Brezici u prekidu je put do sela Prusci, Devetaci, Grabašnica i do gornjeg dijela Svodne.

Zoran Mijatović, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Opštine Novi Grad ističe da je prioritet da se put pusti u promet.

– Ovdje je najgora situacija, ali to nije samo ovaj dio koji se urušio. Moramo naći što bolje rješenje za ovu situaciju da je što prije pustimo u promet – napomenuo je Mijatović.

U Kostajnici su ukinute vanredne mjere odbrane od poplava. U ulici Ranka Šipke poplavljena su 23 domaćinstva. Una je u Grdanovcu i Petrinji poplavila poljoprivrede parcele. Oštećena su i tri mosta na rijeci Strigovi, a aktivirano je i klizište u ulici Mihajala Pupina, svega nekoliko metara od kuće Željka Dejanovića.

– Pukla je cesta i svakim danom pomijera sve više i više. Malo drže plotovi koje je prošle godine opština i malo smo i mi to odradili, ali sada je opet to krenulo – priča Željko Dejanović.

Aleksandar Pašić, portparol Opštine Kostajnica tvrdi da je prošlo ono najgore.

– Danas smo već krenuli s ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata. Nakon toga će se krenuti sa pranjem objekata i dezinfekcijom svih poplavljenih domaćinstava – istakao je Pašić.

Vodostaji rijeka opadaju i u Oštroj Luci. Stanje se stabilizuje i na podoručju Kozarske Dubice. Putevi su prohodni,a sutra će raditi sve škole, osim područnih odjeljenja “Branko Ćopić” u Gomjenici i “Јovan Cvijić” u Brezičanima.

RTRS