U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava.

U Novom Gradu od sinoć su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Slična situacija je i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, gdje danas očekuju maksimum plavnog talasa.

Poplavljena područja u Prijedoru i Kostajnici obišao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Iz Civilne zaštite je saopšteno da je nivo Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplave, te da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim životima.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu i iznosio 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naseljima Gomjenica i Tukovi.

U Prijedoru je održan sastanak Štaba za vanredne situacije sa kojeg je poručeno da su sve službe i dalje u funkciji.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je nakon sastanka da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

Čitalac našeg portala poslao nam je fotografije iz Raškovca, navodeći da je u ovom prijedorskom naselju poplavljeno 100 kuća.

Zbog izlivanja Sane na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u mjestu Donja Dragotinja od ponoći je u prekidu saobraćaj, pa se koristi zaobilaznica.

U Oštroj Luci zabilježena je stagnacija vodostaja Sane. Problem su, međutim, pravile pritoke, koje su se izlile na više mjesta.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici pao je za jedan centimetar i iznosi 463 centimetra, rekao je portparol ove opštine Aleksandar Pašić.

RTRS