Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da se u trenutnim poplavama na području ovog grada desilo nešto što se što se moglo spriječiti.

„Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava. Evo kao što i sami vidite nama iza leđa skoro pa manje od 30 metara nasipa koji je bio u planu, koji je trebalo da se uradi i za koji su bila obezbijeđena i sredstva, jednostavno zbog imovinsko-pravnih odnosa nije se to uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća“, rekao je Višković novinarima u Prijedoru nakon što je s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem obišao neka od poplavljenih područja.

On je najavio da će Vlada zajedno sa gradom naći rješenje i da ne može da shvati da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je takođe poplavljena.

„Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi, ma šta to značilo. U suštini da sam imao tu informaciju ne bih se libio od toga da damo naredbu gradu da se tu uradi nasip bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidjelo ili ne.

On je najavio i mogućnost da se i u drugim slučajevim vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade Republike Srpske i proglašenja opšteg interesa.

„Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama koje im po zakonu budu ponuđene, oni mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova“, istakao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru, i da će od ostalih gradonačelnika i načelnika opština tražiti da sa ovakvim ili sličnim situacijama na vrijeme upoznaju Vladu.

„Vlada će za sve te lokalne zajednice donijeti odluku o proglašenju opšteg interesa jer to je nešto što bi se svagdje i u svakom normalnom svijetu radilo. Nemam riječi kada dođem na ovakvo mjesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpjeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara koji su izgleda vrijedniji nego sve ove kuće“, dodao je Višković.

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, on je najavio da će Vlada skupa sa gradom priteći u pomoć tim ljudima da, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, da u Fondu solidarnosti ima sredstava i da će preko tog fonda kao i 2014. ići pomoć, i to preko lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon poplava 2014. godine na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava i poplavila jedan broj kuća.

„Još uvijek nemamo potpun, precizan podatak koliko“, rekao je Đaković.

Centralni tok Sane danas je u padu za oko 25 centimetara, vanredno stanje u Prijedoru je i dalje na snazi, nasipi i zaštite se i dalje utvrđuju i slijedi evidencija pričinjenih šteta.

SRNA