Štab za vanredne situacije u Prijedoru je proglasio vanredno stanje odbrane od poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da u cijelom gradu još uvijek ima električne energije, a obezbijeđeni su uslovi za snabdijevanje vodom u svim dijelovima grada.

Voda se prelijeva na mnogo mjesta obale rijeke Sane, a ugrožena su naselja Gomjenica, Tukovi, Raškovac, Brezičani i cijeli sanski pojas na području grada.

Štab je naložio direktorima osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora da nadležnom ministarstvu predlože donošenje mjera o obustavi nastave na području ugroženom poplavom.

SANA SE IZLILA IZ KORITA KOD HOTELA “PRIJEDOR”

Rijeka Sana se izlila iz korita preko puta hotela “Prijedor”, a trenutni nivo je 470 centimetara, što je 50 centimetara iznad kritične tačke.

Sana se izlila i lijevo od mosta u naselju Tukovi, dok je u naselju Gomjenica takođe zaplavljen jedan broj domaćinstava, a postavljaju se vreće s pijeskom.

Uslijed izlijevanja Sane došlo je i do prekida putnih komunikacija na području Žegera, na putnom pravcu Prijedor – Sanski Most te na području Sredica i Bišćana.

VATROGASCI NA TERENU

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, kaže da je vodostaj rijeke Sane još uvijek u porastu i da iznosi 470 centimetara.

“Ipak imamo ohrabrujuće vijesti, odnosno dobili smo dojavu da nivo Sane u Sanskom Mostu opada. Trenutno radimo na pomoći stanovništvu, odnosno pružanju pomoći u stavljanju rasipnog materijala u vrećama, da probamo spriječiti prilazak vode kućama, a nekima se stavljaju vreće i na pragove, da bismo spriječili prodiranje vode u stambene objekte. Imamo na terenu oko 200 priplavljenih objekata, a u oko dvadesetak je voda ušla u kuću. Presječena je i putna komunikacija kod Sredica prema Bišćanima, to je uvijek kritična tačka, zatim na Žegeru, prema Sanskom Mostu”, rekao je Miljuš.

Na Žegeru, gdje je voda presjekla put prema Sanskom Mostu, mještani budno prate razvoj situacije, a policija usmjerava vozila na alternativne pravce. Mještanka Hata Siječić kaže da se ne plaši, iako je par metara dalje od njene kuće voda presjekla put.

“Kod mene je kuća na malo izdignutom terenu pa se ne plašim da će zaplaviti. Ali, evo preko puta, na lijevoj obali kuće su pod vodom i duša me boli kad vidim da se ljudi već evakuišu i napuštaju kuće”, kaže Hata.

Mještani nisu bili voljni stati pred kameru, jer im je kako kažu, “muka od poplava”. Spasavali su što su mogli i stigli, a mnogi su premještali živinu, jer su neke staje već bile pod vodom.

Miljuš je zamolio građane da ne nasjedaju na glasine da dolazi veliki plavni talas i da ne slušaju dezinformacije i izrazio očekivanje da će se situacija smiriti tokom noći.

Iz prijedorskog “Vodovoda” takođe su poručili da je sistem stabilan i da nema prekida u snabdijevanju strujom na pumpama i bunarima. U saradnji s Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor uzorci vode se redovno šalju na analizu.

Gradski štab za vanredne situacije zatražio je od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na ribnjaku “Saničani” i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima, odnosno branama na području grada te da o tome obavijesti štab.

Iz Policijske uprave Prijedor su takođe poručili da preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Planom odbrane od poplava.

TEŠKO STANJE I U OPŠTINAMA PRIJEDORSKOG REGIONA

U opštini Novi Grad nivo rijeke Une je takođe prešao kotu redovne odbrane od poplava, a vodostaji Une i Sane su tokom noći bili u porastu. U ovoj opštini do 16. maja ne rade osnovne i srednje škole te vrtić, a veoma teško stanje je bilo u mjestu Svodna. Zatvoren je saobraćaj na putu Blagaj – Japra – Vitasovci – Radomirovac – Volar, zbog izlijevanja rijeke Sane u mjestu Blagaj. Zaplavljeni su dijelovi naselja u dolini rijeke Japre i Vojskove, a iz korita su se izlile Una i Sana.

U opštini Kostajnica proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, a nivo Une je porastao na 400 centimetara. Una je poplavila nekoliko vikendica i poljoprivrednih zemljišta i približila se objektima u Ulici Ranka Šipke, u donjem dijelu grada. Svi putni pravci su još uvijek prohodni.

Agencija Anadolija

Povezane vijesti

Zaljubljena obožavateljka na Halida Muslimovića po... Najuticajniji australijski portal 9News piše da je državljanka BiH Sonja Bašić, s adresom stanovanja u Australiji, rekla da je na folk pjevača Halida ...
Prijedor: Svečano obilježen Međunarodni dan žena n... Međunarodni dan žena na selu danas je obilježen u prijedorskoj regiji. Svečana manifestacija održana je u područnoj školi “Petar Kočić” u Gornjim Orlo...
Prijedorčanin Elvis Džaferagić dobitnik stana u na... Djevojka Jelena i ja smo podstanari već četiri godine i sigurno ćemo se preseliti u Banjaluku, konačno imamo uslove za osnivanje porodice. Presrećan s...
Prijedor-Djeca bez roditeljskog staranja: Novim za... Neophodna su zakonska rješenja kojima bi se omogućilo jednostavnije osamostaljivanje djece bez roditeljskog staranja nakon završetka školovanja i napu...
Halid Muslimović ostaje bez hotela: Pjevaču prodaj... Halid Muslimović, koji skoro 30 godina odbija da Erminu Elezoviću isplati 32.000 eura, uspio je dva puta da izbjegne prinudnu aukcijsku prodaju svoje ...
Prinova kod Muslimovića: Halid u januaru postaje d... Halid Muslimović postao je svekar, a, kako saznajemo, vrlo skoro i dedo. Naime, njegov sin Enis je nedavno u svoju porodičnu kuću u Prijedoru dove...
Centar “Sunce” Prijedor: Nova banka po... Predstavnici banjalučke Nove banke uručili su u Prijedoru računarsku opremu ovdašnjem Centru "Sunce" u kojem osnovnu i srednju školu pohađaju djeca sa...
Kćerka Halida Muslimovića bilježi uspjehe: Lejla n... A da porodica Muslimović ima još razloga za slavlje, govori podatak da je kćerka Halida i Adelise, Lejla Muslimović, nedavno diplomirala devetkom Turi...