Željko Jurić noć je proveo spavajući u u svom automobilu. Voda mu je prodrla u kuću, uspio je pokupiti jastuke i ćebad i u kolima napraviti privremeno boravište

Rijeka Sana poplavila je noćas nekoliko naselja u Prijedoru. Štab za vanredne situacije u Prijedoru je proglasio vanredno stanje odbrane od poplava.

Voda se prelijeva na mnogo mjesta obale rijeke Sane, a ugrožena su naselja Gomjenica, Tukovi, Raškovac, Brezičani i cijeli sanski pojas na području grada. Prema službenim podacima u Prijedoru je pod vodom 200 stambenih objekata.

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, u izjavi za RTRS tvrdi da trenutna situacija u gradu Prijedoru ide nabolje. Miljuš je kazao da je bilo evakucije stanovništva, kao i da je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH, čiji pripadnici su već stigli na teren i pomažu u odbrani od vodene stihije.

No, za razliku od Miljuša, građani prijedorskih naselja ne osjećaju da stvari idu nabolje. Naprotiv, osjećaju da su napušteni od svih i prepušteni sam sebi…

Željko Jurić noć je proveo spavajući u u svom automobilu. Voda mu je prodrla u kuću, uspio je pokupiti jastuke i ćebad i u kolima napraviti privremeno boravište.

U naselju Zagrad situacija je veoma teška, a pomoći građanima nema…

“Sama, nigdje nikoga. Što sam mogla podigla sma na stolice. Da mi je makar podignuti mašinu za veš, ali ne mogu, nemam s kim”, kaže jedna od stanovnica Zagrada.

Njena komšinica kroz suze objašnjava da pokušava spasiti stvari iz poplavljene radionice…

“Zašto nam ne kažu istinu? Zašto nam ne kažu da se pripremamo da dižemo stvari, a ne da ne paničimo? Kako da ne paničimo kad vode ide?”, kroz suze pita stanovnica prijedorskog naselja Zagrad.

Pogledajte kakav situacija vlada u prijedorskim naseljima i šta kažu stanovnici…

fokus.ba