doobukom do posla 1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i koordinator projekta “Pomoć za samopomoć” Elvir Čaušević u Prijedoru su danas potpisali Memorandum o zajedničkoj implementaciji projekta “Pomoć za samopomoć” u 2014. godini u kojem će i ove godine učestvovati osam nezaposlenih lica.

Program podrazumijeva praktičnu doobuku, prekvalifikaciju ili stručno osposbljavanje nezaposlenih od 18 do 35 godina, s fokusom na ljude sa osnovnom školom, srednjom školom i zanatskim zanimanjima.

Polaznici šest mjeseci uče i rade kod poslodavaca odabranih javnim konkursom, s ciljem da potom ostanu u radnom odnosu i da budu konkurentniji na tržištu rada.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova projekat finansira sa 4.800 evra putem njemačke fondacije “Wings of Hope”, grad Prijedor istim iznosom u protivvrijednosti u konvertibilnim markama, dok su poslodavci dužni prijaviti polaznike i plaćati za njih poreze i doprinose.

doobukom do posla 2Pavić i Čaušević danas su uručili sertifikate za osam korisnika programa “Pomoć za samopomoć” u 2013. godini koji su u proteklih šest mjeseci završili doobuku kod pet poslodavca, a svih osam ostali su raditi kod tih poslodavaca, a riječ je o preduzećima “Unijat – M” ,”Ganić beton”, “Print dizajn”, “Norbos” i “Beton – gal”.

Pavić je rekao da je ovo bio najbolji način da mladi ljudi dođu do dodatnog obrazovanja i zaposlenja.

“Mi smatramo da svaki obučen čovjek puno vrijedi i kroz naš program razvoja i našu strategiju mi stvaramo ambijent za privlačenje stranih i domaćih investitora sa ciljem što većeg zapošljavanja nezaposlenih mladih ljudi”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

Čaušević je rekao da je ukupan budžet za obuku 59 kandidata u devet regija u BiH u 2013. godini iznosio 112.000 evra.

SRNA