Vodostaj rijeke Sane tokom posljednja 24 časa porastao je za više od dva i po metra i trenutno na mjernom mjestu kod gradskog mosta iznosi 405 centimetara.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je tokom popodneva naselje Vrbice gdje je grupa mladih Prijedorčana radila na podizanju i utvrđivanju nasipa kod rijeke Miloševice uz pomoć vreća sa pijeskom.

Ova akcija pokrenuta je samoinicijativno a okupili su se mladi ljudi iz svih dijelova grada sa željom da pomognu.

-Trenutno stanje u Vrbicama je stabilno jer se Miloševica povukla u svoje korito, isto kao i Puharska. Nažalost, obe ove rijeke su bujičnim vodama poplavile određen broj domaćinstava. Ono što nas zabrinjava je činjenica da nivo rijeke Sane u posljednjih nekoliko sati neprekidno raste – rekao Đaković.

On je dodao da se zbog priliva vode iz pravca Sanskog Mosta očekuje da vodostaj u Priejdoru tokom noći stigne do 420 centimetara, kada se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava.

-Pozivam Prijedorčane koji žive u naseljima uz rijeku Sanu da budu na oprezu tokom večeri i noći kako ne bi bili zatečeni nailaskom vode. Sve službe zadužene za intervencije u odbrani od poplava će konstantno dežurati kako bi priskočili u pomoć ugroženom stanovništvu, ako se za tim ukaže potreba – dodao je Đaković.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com