Gradski štab za vanredne situacije-zaključci

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik RS” broj: 121/12) i člana 12. Stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora (“Službeni glasnik grada Prijedora” broj 7/13),na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedora održanoj dana 13.05.2019.godine donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

U toku noći 12/13.05.2019. godine preduzete su naložene mjere zaštite i spasavanja od strane Gradskog štaba za vanredne situacije iz prvog stepena pripravnosti zaštite od poplava u nasljima zahvaćenim poplavom usled izlijevanja rijeke Puharske i Mioševica

U toku prethodne noći zbog smanjenog intenziteta padavina došlo je do pada vodostaja rijeke Miloševica i Puharska i postepenog povlačenja vode iz ugroženih naselja.

Vodostaji većih vodotoka Sane i Gomjenice trenutno su ispod kritičnog nivoa, vodostaj Sane trenutno iznosi 221 cm.

Dalje intenzivne padavine koje su prisutne na slivnom području rijeke Sane ukazuju na mogućnost pogoršanja stanja i pojave poplave na području grada Prijedora.

Nalaže se svim subjektima zaštite i spasavanja da i dalje preduzimaju mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnosti zaštite od poplava u skladu sa Planom zaštite od poplava na području grada Prijedora.

Izvršiti obezbjeđenje i pripreme potrebnih količina vreća sa pijeskom radi intervencija na kritičnim mjestima radi sprečavanja prodora površinskih voda u stambene i druge objekte.

Obavezuje se Odsjek za mjesne zajednice i GO Crvenog krsta da utvrde potrebe stanovništva na ugroženom području radi intervencija u slučajevima nedostatka vode ili drugih nužnih artikala.

Angažovati kapacitete TVJ Prijedor i AD “Vodovod Prijedor na ispumpavanju vode iz objekata u kojima je došlu do prodora vode u podrumje prostorije ili stambene objekta.

Obavezuje se AD “Vodovod”Prijedor i Dom zdravlja Prijedor da preduzmu mjere pojačane kontrole higijenske ispravnosti vode za piće.

Obavezuje se Odsjek za civilu zaštitu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno Gradskom štabu za vanredne situacije predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

www.prijedorgrad.org