Od intenzivnih padavina i naglog rasta nivoa vodostaja rijeka Miloševice i Puharske u Prijedoru je zaplavljeno 200 stambenih objekata i presječeni su putevi u zoni ovih vodotoka.

Zbog ugroženosti naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci i Puharska, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

Naloženo je subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mjera u zonama ugroženosti od poplava, a, prije svega, na pomoći u slučajevima potrebe evakuacije stanovništva i životinja, kao i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom.

Policijska uprava Prijedor vrši zabranu odvijanja saobraćaja na saobraćajnicama koje su zaplavljene.

“Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno obavještava gradski Štab za vanredne situacije i predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite od poplava”, navodi se u izvještaju koji je noćas iz Gradske uprave dostavljen medijima.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba “Kozara” iz Prijedora postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru.

Rano jutros u 4.30 časova vodostaj je iznosio 221 centimetar ili za dva metra manje od tačke na kojoj se proglašava redovna odbrana od poplava.

SRNA
foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com