nestorovic-jarniNepredvidljivi su fudbalski putevi, posebno kada je riječ o velikanima, pa će tako dvojicu, koji to nesumnjivo jesu, Darka Nestorovića i Roberta Jarnija, sastaviti u nedjelju u Prijedoru.

Nekada su to bili veliki rivali na terenu, jer su približno u istom vremenskom periodu i ostavili dubok trag u fudbalu bivše zajedničke države.

Jarni je od 1986. do 1991.godine odigrao 128 prvenstvenih utakmica za splitski „Hajduk“. Bio je i član slavne „čileanske“ generacije koja je 1987. godine donijela Jugoslaviji zlato na svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, sa „plavima“ je potom 1989/90 stigao do „srebra“ za reprezentaciju do 21 godine, da bi na kraju vrhunac seniorske karijere doživio sa Hrvatskom i „bronzom“ na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. To je bila preporuka da ponese i dres „Reala“ iz Madrida, najslavnijeg kluba u riznici onih čije je boje branio u Italiji (bio i prvotimac torinskog „Juventusa“), Španiji i Grčkoj.

Nestorović je ostavio upečatljiv trag u zeničkom „Čeliku“. Od 1985. do 1989. branio je boje „zeleno-crnih“ na 109 mečeva i postigao 32 gola. Stao je tako uz rame Mehmedu Buzi (38) na čijeg su nasljednika dugo čekali na stadionu „Bilino polje“. I dočekali su ga navijači, koji su važili među najvatrenije, a posebno je u sjećanju javnosti ostao njegov gol 16. novembra 1986.godine u 79.minuti, kada je na „Marakani“ doneo pobjedu Zeničanima od 1:0 protiv „Crvene Zvezde“. Zanimljivo je da je iste godine, 30.marta, i u porazu svog tima od „crveno-belih“, takođe na najvećem srpskom stadionu, bio strijelac počasnog pogotka iz penala u 64. minuti. Na prvoligaškoj sceni igrajući 1989/90 za beogradski „Rad“ dao je još tri gola, a potom i 1990/91 dva nastupajući za „Rijeku“, da bi kao internacionalac nastupao u Grčkoj i Norveškoj.

Ovoga puta, umjesto da Jarni bude čuvar Nestorovića i pokuša da ga onemogući da postigne gol, naći će se u novim ulogama, sjedeće na klupi „Rudar-Prijedora“ i „Sarajeva“. Sa različitim ambicijama, jer „rudari sa Sane“ grčevito se bore za opstanak, a „bordo“ tim se ne odriče titule šampiona Premijer lige BiH.

Od istinskih profesionalaca bilo da su to, što ilustruje i ova fotografija, bili u ulozi igrača, ili sada stratega, ali iznad svega izuzetnih ljudi, za očekivati je da budu sa svojim izabranicima kreatori odlične fudbalske predstave…

N.Đerić