Prava drama odvijala se nedavno ispred kasarne u Prijedoru, kada su nepoznate osobe uzvikivale “Alahu ekber”, a zatim pobjegle, saznaje EuroBlic.

Prema našim informacijama ovaj slučaj nije prijavljen prijedorskoj policiji, ali se zbog njega uvukao strah među vojnike.

Sve se dešavalo prije petnaestak dana, kada su se nepoznate osobe parkirale u blizini kasarne u Prijedoru.

-To veče crvena „dačija” se parkirala u blizini ulaza u kasarnu i jedno vrijeme mirovala. Pošto nije dozvoljeno da se tu parkiraju automobili dežurni vojnik je izašao iz kasarne da ih upozori da se ne smiju tu zaustavljati – ispričao je izvor upućen u dešavanja.

On je dodao da kada je vojnik prišao tom vozilu, spustili su se prozori na autu i nepoznata osoba je više puta glasno uzviknula „Alahu ekber” (Bog je najveći).

-Nakon toga vozač je startovao automobil i pobjegli su od kasarne. Vojnik je ostao u šoku i nije znao šta da radi, te se vratio u kasarnu i kolegama ispričao šta se desilo – pojašnjava naš sagovrnik.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su za „EuroBlic” da im nije prijavljen ovaj slučaj. Prema našim saznanjima, iako nije zvanično prijavljen, policija je upoznata sa ovim slučajem.

Naš sagovornik ispričao je da većina Prijedorčana čula za ovaj slučaj i da im nije drago zbog ovog incidenta.

-Neko je namjerno tu stao i čekao vojnike da ih isprovocira. Mogao se parkirati bilo gdje, ali on je stao baš kod kasarne i čekao vojnike da dođu. Prema nekim pričama, vojnik je navodno vidio i oružje u automobilu, ali ne znam da li je to tačno – ispričao je jedan od mještana.

On je dodao da bi policija lako mogla otkriti ko stoji iza ovog slučaja, jer se preko puta kasarne nalazi benzinska pumpa.

-Taj stražar je to trebao prijaviti policiji, jer ko zna šta može biti kasnije. Međutim, na benzinskoj pumpi postoje kamere za video-nadzor koje su vjerovatno snimile to vozilo. Ovo je ozbiljan slučaj ako se uzme šta se sve dešavalo ranije, pa čak i ako se neko pokušao našaliti, to nije smio uraditi na ovaj način – istakao je naš sagovornik.

Jedan od vojnika sa kojim smo razgovarali kaže da svi u kasarni u Prijedoru znaju za taj slučaj i da im nije svejedno.

-Dosta mojih kolega je uznemireno zbog ovoga. Mislim da je dežurni vojnik taj dan pogriješio što to nije prijavio policiji, jer šta ako poslije ovog uslijedi nešto ozbiljnije – upitao je naš sagovornik.

On je dodao da je posebno uznemiren zbog činjenice da je pripadnik vehabijskog pokreta prije četiri godine ubio vojnike u Sarajevu.

-Možda je riječ o neslanoj šali, ali šta ako nije? Trebalo bi što prije otkriti ko stoji iza ovoga da bi se utvrdilo da li je riječ samo o provokaciji, ili je tu nešto ozbiljnije – rekao je jedan od vojnika za „EuroBlic”.

Ubistvo vojnika

Vehabija Enes Omeragić je u novembru 2015. godine u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac ubio vojnike Armina Salkiča i Nedeljka Radića. Nakon ubistva Omeragić je pobjegao i sakrio se u kuću koju su zatim opkolile jake policijske snage. Kada je shvatio da neće uspeti pobjeći, Omeragič je izvršio samoubistvo.

EuroBlic