Na Partizanskom groblju na Urijama u Prijedoru juče su položeni vijenci, a potom je održan istorijski čas povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Preživjelim veteranima Narodnooslobodilačke borbe i poštovaocima tekovina antifašizma obratio se načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić koji je istakao da su partizanske jedinice sa ovih prostora bile okosnice NOB-a.

“Borili su se na svim frontovima bivše Jugoslavije, od Kozare do Niša, Beograda, Sremskog fronta i Trsta”, rekao je Rodić.

On je dodao da ovdašnji narod zna cijeniti slobodu jer ju je uvijek plaćao svojim životima, da je Kozara puna zajedničkih grobnica, pobijenih civila, ali da je poruka iz Potkozarja uvijek bila mir i sloboda.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je ovo dan kada se svijet riješio jedne velike pošasti, jednog velikog zla u kojem je stradalo preko 50 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu.

“To je dan sa kojim danas generacije koje žive na ovim prostorima upozoravaju mlade ljude šta to nosi fašizam kao ideologija koja je bila ubitačna za cijeli svijet i mi podsjećamo, prije svega, mlade generacije na ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu te na ogromno stradanje naroda i boraca ispod Kozare te sa jedinstvenom željom da u svijetu vlada mir i da se nikada ne ponove ovakve ratne strahote”, rekao je Đaković.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR Veljko Rodić izjavio je da očekuje da mlade generacije trebaju da nastave te svijetle tradicije narodnooslobodilačke brobe bar obilježavajući istorijske datume iz te slavne borbe.

“Prijedor je u tom ratu dao mnogo i više nego što je mogao tako da je sa područja ove opštine poginulo 2.307 boraca sa puškom ruci, oko 1500 civilnog stanovništa. Tokom rata je poginulo 993 djece,a ostalo je oko 1800 ratne siročadi”, izjavio je Rodić.

Danas su među živima samo dva nosioca Partizanske spomenice odnosno učesnika rata iz 1941. godine koje je gradonačelnik posjetio u prostorijama SUBNOR-a i uručio im po 300 KM novčane pomoći.

www.prijedorgrad.org