Prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, jedinstvena je u Republici Srpskoj jer u njoj mladi poljoprivredni stručnjaci prave patente za izradu klopki za štetočine.

Tu su još i izumi koji omogućavaju na se na daljinsko upravljanje otkriju bolesti biljaka i nadziru uslovi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na broj kablova po stolovima, prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi nadležnog ministarstva, podsjeća na elektro – radionicu.

Međutim, ovdje nastaju visoko – tehnološki izumi iz oblasti informacionih tehnologija, koji se primjenjuju na njivama i voćnjacima.

Da uprostimo, ovdje mladi prijedorski naučnici prave patente za izradu klopki za štetočine. Posebno su ponosni na patent automatske lovne klopke, a “ulov” štetočina može se pratiti putem mobilnog telefona i interneta.

– Ova klopka ustvari omogućava da se daljinski putem interneta prati ulov u klopku. Ona se sastoji od jedne ljepljive ploče na podu klopke i kamere koja se nalazi u gornjem dijelu klopke. Kada se insekt uhvati u klopku, kamera se aktivira, napravi fotografiju, poveže se na mobilnu mrežu i pošalje nama na intenet fotografiju, tako da nemamo potrebu da trošimo gorivo i obilazimo klopke -pojasnio je Mirko Јokić, viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ovaj patent primjenjuje se i za “lov” brojnih insekata pomoću mamaca.

– Ova klopka koristi feromonsku kapsulu, namijenjenu za privlačenje jabukinog savijača. Međutim, na isti način mi pratimo šljivinog i breskvinog savijača – dodaje Јokić.

To nije sve. Zahvaljujući ovim izumima stiže olakšanje i za poljoprivrednike koji imaju obavezu cjelodnevnog nadziranja uslova u plastenicima.

– Sastoji se od više senzora koji su međusobno uvezani u svojevrsnu mrežu i koji kada se dostigne određena kritična vrijednost temperature ili relativne vlažnosti aktiviraju sistem za orošavanje u plasteniku – navodi Јokić.

Sve je u fazi testiranja, a domaći patenti i do deset puta jeftiniji su u odnosu na slična inostrana rješenja.

Mladi naučnici planiraju da od naredne školske godine organizuju i radionice za srednjoškolce, radi promocije nauke i poljoprivrede.

RTRS