U proteklih desetak godina potpisnik ovih redova prisustvovao je stotinama utakmica i sportskih događaja koji su se dešavali na sportskim terenima širom Prijedora.

Bilo je tu i mnogo radosti zbog pobjeda i dobrih rezultata, ali i tuge zbog poraza.

Rudar-Prijedor je osvajao Prvu ligu Republike Srpske i ostvarivao plasman u Premijer ligu, osvajao je Kup, košarkaši su slavili istorijsku titulu šampiona RS, a šta tek reći za trostruku “krunu” rukometašica “Mire”.

Radovale su se i ekipe u nižim ligama, neko zbog plasmana u viši rang a neko zbog opstanka.

Medalje i titule su proslavljali stonoteniserke, karatisti, tekvondoisti, atletičari…

Međutim, onu pravu radost i “iskre u očima”, poput djeteta koje na poklon dobije omiljenu igračku ili slatkiš, vidio sam prije nekoliko dana.

Nije ta radost bila u očima onih koji su postali šampioni, osvojili medalju ili ostvarili dobar rezultat.

Bila je u očima onih koji su tek “dobili” svoje mjesto za igru, mjesto gdje će, nadamo se, ostvarivati dobre rezultate.

Na sportskom terenu koji još nije dovršen, ali taman toliko jeste da ga isprobaju oni kojima je namijenjen, bila je to radost članova Kuglaškog kluba “Rudar” Prijedor.

Dvadesetak Prijedorčana raznih generacija, zaljubljenika u ovaj sport, jedva je moglo da dočeka postavljanja staza u novoj kuglani, montiranje semafora i instalaciju potrebnih softvera, kako bi zakotrljali kugle i rušili čunjeve.

Čast da bace prve hice pripala je Bojanu Hrgaru, čiji je djed Brane Hrgar bacio prvu kuglu u prvoj prijedorskoj kuglani u Gortanovoj ulici te Goranu Jokiću, najvjernijem prijatelju i dugogodišnjem sponzoru kluba.

Koliko su kuglaši emotivno čekali ovaj trenutak pokazuje i detalj da je jedan od najiskusnijih Nikica Jojić i zaplakao od sreće kada su krenule prve kugle.

-Ja sam i porodično vezan za kuglanje u Prijedoru pa je ovo poseban trenutak za mene. U proteklim godinama inicirali smo da se u novoj dvorani u naselju Urije obavezno nađe i kuglana i uspjeli smo u tome. Znao sam da će ovaj dan doći i srce mi je puno sreće i ponosa – ističe Bojan Hrgar, jedan od pokretača ideje da Prijedor ponovo dobije kuglanu.

On je dodao da se u klubu očekuje i povratak velikog Dragana Trkulje-Trkija koji je mnogima, pa i njemu samom bio idol i uzor u kuglanju.

-O Trkiju možda najbolje govore riječi koje je sam rekao, “svi koji me poznaju znaju da ja nisam volio kuglanje, ja sam živio kuglanje”. Ljudi poput njega ili Nikice, koji je brojne Prijedorčane podučavao prvim kuglaškim koracima i bio svima kao drugi otac, uvijek će biti dobrodošli na ovo mjesto i u naš klub. Možda najviše zahvaljući njima na nas mlađe prenesena je ljubav prema kuglanju – ističe Hrgar.

Nije prošlo mnogo od prvih hitaca, kada se čulo i prvo zvonce, znak da je “pala” prva “devetka”.

Oborio ju je Goran Predojević, koji nije krio zadovoljstvo što će se Prijedor uskoro i zvanično moći pohvaliti savremenom kuglanom.

-Iako radovi na kuglani još nisu završeni, nismo mogli dočekati da je probamo. Nakon reaktiviranja kluba prije pet godina, čekali smo ove dane, da se kugla ponovo zakotrlja u gradu na Sani. Do sada smo bili domaćini u Banjaluci i Gradiškoj a od sljedeće sezone bićemo svoji na svome. Mogu da obećam da će ovaj klub u narednim godinama biti ponos Prijedora – kaže Predojević.

Osim Hrgara i Predojevića, priliku da prvi isprobaju četiri staze u novoj kuglani imali su i Siniša Miljatović i Miloš Milivojević.

Iako još nije sve dovršeno, to apsolutno nije smetalo nikome ko se našao te večeri u novom sportskom objektu u našem gradu.

Padale su opklade o broju oborenih čunjeva, komentarisali su se dobri, ali i oni lošiji hici, izgled staza, elektronika i sve ostalo.

Kuglalo se do kasnih večernjih časova.

Sigurni smo da će tako biti i kada kuglana bude zvanično otvorena.

Inače u Kuglaškom klubu “Rudar” Prijedor aktivno je 19 kuglaša među kojima su i dvije žene.

Oformljena je i kadetska ekipa koja je osvojila prve medalje na Prvenstvu RS.

Članova je više, a u klubu su sigurni da će taj broj rasti i da će se sve beći broj Prijedorčana ponovo praktikovati ovaj sport, kao rekreativci ili kao ozbiljni takmičari, potpuno je nebitno.

U narednim danima očekuje se završetak radova, ali kuglašima je najbitnije da je staza postavljena i spremna.

Inače, svečano otvaranje nove prijedorske kuglane predviđeno je uskoro, a prvi turnir će biti održan već početkom juna mjeseca.

Kuglana je rađena po svim međunarodnim standardima ovog sporta i njenim otvaranjem naš grad će biti u prilici da organizuje sve vrste takmičenja i turnira u kuglanju.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com