Policijska uprava Prijedor u periodu od 18.04. do 21.04.2019. godine,realizovala je regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanje alkoholisanosti vozača.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 910 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za 577 ili 63,4%. Od ukupnog broja, zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano je 392 vozača, zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola 59, dok je zbog ostalih prekršaja sankcionisano 126 učesnika u saobraćaju.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, zbog prekoračenja brzine od 21 do 30 km/h sankcionisano je 68 vozača te 40 vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h. Tom prilikom vozačima je pored novčane kazne izričeno 108 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilomu ukupnom trajanju od 148 mjeseci.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisano je 59 vozača. Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg, prema 17 vozača primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Izrečena je 31 zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 48 mjeseci.

S obzirom na period predstojećih praznika te povećane frekvencije saobraćaja, Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor i u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu isankcionisanje ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

PU Prijedor
Foto – ilustracija