Naš slavni pisac Meša Selimović zabilježio je: “Uvijek svi znaju za nesreću i zlo, samo dobro ostaje skriveno.” Iako ima velike istine u tome, Humanitarni most “Vesti”, svakog dana svojim čitaocima otkriva dobra djela, posvećuje im posebnu pažnju, ali i povezuje dobre ljude širom svijeta, sa onima koji su bili prinuđeni da zatraže pomoć.

Možda stoga i neće začuditi što uoči jednog od najradosnijeg hrišćanskog praznika po ko zna koji put pominjemo ime penzionerke Rajke Tarlać iz Sidneja, rodom iz Potkozarja u Srpskoj, baš i kao njene dobre prijatelje koji se uvijek trude da na svaki veliki praznik, obraduju svoje ugrožene zemljake u otadžbini.

U prilog tome govori još jedna vrijedna donacija od 3.200 AUD, pristigla iz daleke Australije. Ovaj vrijedan dar uputili su posredstvom Redakcije “Vesti” u Sidneju, a pored humane Rajke, donaciju su sakupili i anonimni sveštenik SPC, Mitropolije australijsko-novozelandske, Nada Ostić, Vera Aleksić i Rada Marković.

Svim štićenicima su poželjeli da najveći hrišćanski praznik koji proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje, proslave uz punu trpezu u radosti i zdravlju.

Pokloni na 14 adresa

Na listi ovih dobročinitelja iz Sidneja našlo se čak 14 ljudi zlehudih sudbina, starih, bolesnih, siromašnih…
Po 300 dolara namijenili su za siromašnu familiju Pap iz Mužlje kod Zrenjanina, četvoročlanu bolesnu familiju Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine, zatim Vukomira Tomovića (66) iz Novog Pazara i njegove nepokretne sinove Predraga (41) i Ivana (31) i paralizovanu devetogodišnju unuku Katarinu i za Dejana Mladenovića iz Velike Plane, čiji je otac tragično nastradao, oduzevši sebi život zbog siromaštva. Lista se nastavlja, pa je tako po 200 dolara upućeno za usamljenu baku Borku Dražević iz Drenove kod Gornjeg Milanovca, slijepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, slijepu Doris Bošnjaković (25) iz Užica, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, starinu Ranka Majstorovića iz Omarske, polupokretnu Svetlanu Kljajić iz Kozarske Dubice i njenu ćerkicu Jovanu, Moniku Terzić (30) iz Beograda, mladu samohranu majku koja je prilikom porođaja ostala u stanju budne kome, Mihajla Kukića iz Prijedora, koji je pobijedio leukemiju, Bajru Suljović iz Novog Pazara koja se u iznajmljenom stanu i bez ikakvih prihoda pune 23 godine brine o nepokretnoj i gluvonijemoj ćerki Arijeti, teško bolesnoj Snežani Plavšić Đurović iz Laktaša i samohranoj majci Živki Stanojević (56) iz Progara.

Za praznik nad praznicima

Prispjećem ove vrijedne donacije Rajke Tarlać i njenih humanih prijatelja pred Vaskrs, reporteri “Vesti” imaju zadatak i obavezu da sve priloge što prije proslijede na navedene adrese, kako bi pomoć stigla na vrijeme da svima uljepša praznik nad praznicima. Da dočekaju dan uz korpe pune šarenih jaja i bogatu trpezu i da niko ne osjeti gorčinu, već samo istinsku sreću. Iako je na listi mnogo imena, daćemo sve od sebe da ga ispunimo, kao i svake protekle godine. Ono što sigurno znamo, svi kojima je pomoć namijenjena, biće silno obradovani, posebno kad čuju od koga stiže.

Prvi dar u Mužlju

Po već ustaljenom običaju, prvi dio priloga od 300 dolara, već je stigao na adresu siromašne familije Pap, u ruke 58-godišnjeg Janoša Papa, bivšeg pekarskog radnika, koji zajedno sa sinom Peterom (22) brine o bolesnoj supruzi Zvezdani i još troje dece, Kristijanu, Imru i Julijani, koji su mentalno zaostali.

– Dragu Rajku, koja nas nikada ne zaboravlja neka Bog nagradi dobrim zdravljem i srećom na svakom koraku, kao i njenu porodicu. Njenim dobrim prijateljima, takođe, želimo svaku sreću! Da i ovaj Vaskrs provedu u miru i ljubavi. Kroz ove divne ljude i nas uvek obasja zrak nade i sreće. Beskrajno sam zahvalan na ovoj i svakoj pomoći koja nam je stizala od dobrih ljudi. Spasli su nas mnogih nedaća i omogućili da svaki praznik dočekamo dostojno, a to nema nikakvu cenu – iskreno će Janoš Pap.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com