Neprincipijelna koalicija, koja čini novu skupštinasku većinu u Prijedoru nastoji da ruši vlast, umjesto da na demokratski način mijenja odnose u gradu- poručio je gradonačelnik Prijedora i predsjednik prijedorskog Gradskog odbora DNS-a, Milenko Đaković. Kaže da je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta to potvrđeno pojedinim smjenama, a postoje i usmene najave da bi rudnik “Arselor mital” uskoro mogao umanjiti proizvodnju na kopu Omarska.

Promjena skupštinske većine dovela je do toga da neprincipijelna koalicija remeti funkciju grada, prije svega, smjenama kvalitetnih kadrova, poput dosadašnjeg predsjednika Skupštine grada, Seada Јakupović iz SDP-a, ali i DNS-ovog kadra, Zlatana Ritana, vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, ističe gradonačelnik Prijedora. Narušeni odnosi mogli bi se negativno odraziti na privredni razvoj grada.

– Ovo sve upućuje na pokušaj rušenja vlasti u gradu Prijedoru, a ne na demokratsku promjenu vlasti koja se dešava svake četiri godine na izborima i sve ove konotacije koje se dešavaju na skupštini grada mogu stvoriti neravnotežu i osjećaj nesigurnosti u gradu Prijedoru, što može imati dalekosežne posljedice – poručio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i predsjednik GO DNS-a Prijedor.

Danas u Prijedoru nije trenutak da se priča o politici, jer je zbog ubistva policajca na dužnosti, trebalo da bude proglašen Dan žalosti, poručeno je iz prijedorskog SNSD-a.

– Mislim da današnje svakakve izjave pogotovo političke ne nalaze mjesto u ovom trenutku u gradu Prijedoru, a ja ću se oglasiti o svemu kada za to dođe trenutak, sazvaću pres konferenciju, pa ću imati svoj komentar – poručio je Saša Bursać, predsjednik GO SNSD Prijedor.

Ovdje se ne radi o podjeli na vlast i opoziciju, već su nastali problemi ujedinili stranke u prijedorskoj skupštini, ističu u prijedorskom PDP-u.

-Zašto je DNS nakon toliko godina izgubio povjerenje svih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka? Želio bih da naglasim da je bilo problema i u radu same skupštine i nepoštovanja određenih skupštinskih odluka – rekao je Dalibor Grabež, predsjednik GO PDP-a Prijedor.

Đaković je naglasio i da postoje usmene najave da bi rudnik “Arselor mital” uskoro mogao umanjiti proizvodnju na kopu Omarska, što bi moglo da dovede i do smanjenja broja radnih mjesta. Smatra da je razlog za to neriješeni odnosi između ovog rudnika i Vlade Srpske o kupovini RŽR-a “Ljubija”.

– Molim sve predstavnike Vlade da sa “Arselor mitalom” uspostave odnos. Ako nema drugog partnera da se dalje razvijaju procesi rudarenja u gradu Prijedoru, da se povećava broj zaposlenih radnika, a ne da nam se desi proces umanjenja ili gubitka posla za dio radnika u sadašnjoj kompaniji “Arselor mitala” u Omarskoj – dodao je Đaković.

Iz prijedorskog PDP-a poručuju da ih ne interesuje koja će kompanija kupiti RŽR “Ljubija”, već apeluju da se ovaj problem riješi što prije, radi zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta u oblasti rudarstva.

RTRS