Policajac Slađenko Tubin iz Prijedora, kojeg je u nedjelju uveče u Gornjoj Ravskoj ubio Marko Šabić, za tri dana trebalo je da proslavi 48. rođendan.

Hrabri policajac, iza koga su ostali supruga i dva sina, nastradao je prilikom intervencije u slučaju nasilja u porodici u Gornjoj Ravskoj, gdje se Marko Šabić, koji je sa suprugom i djecom došao da proslavi Uskrs kod roditelja, sukobio sa rodbinom i izbo oca Veselka nožem u leđa. On se, kako saznajemo, posvađao sa ženom te nasrnuo na nju, a njegov otac se braneći snahu postavio između njih i zadobio povrede nožem u predjelu leđa. Navodno je Markova supruga rekla mužu da je narkoman.

Prema riječima komšija, Marko se tada zaključao u kupatilo. Veselka je unuk odvezao ljekaru u prijedorsku bolnicu “Doktor Mladen Stojanović”, odakle su ga transportovali za Univerzitetski klinički centar (UKC) RS u Banjaluci.

U međuvremenu je po pozivu porodice stiglo policijsko vozilo, u kojem je bio policajac Slađenko Tubin. On je ušao u kuću i pokušao da ubijedi Šabića da izađe i da mirno porazgovaraju.

“Marko je tada otvorio vrata kupatila i pucao iz lovačke puške na policajca, pogodivši ga u stomak, a on je tako ranjen izašao napolje i rekao porodici da se sakriju jer Marko i dalje puca”, kažu mještani ovog sela.

Ističu da su se članovi porodice razbježali u šumu u blizini porodične kuće, a Marko je nastavio pucati, okrznuvši metkom i svoju maloljetnu kćerku.

Šabić je u selu poznat kao nasilnik koji je pio, svađao se i tukao, dok je njegov otac Veselko miran čovjek.

“Marko je lud, a možda mu je to i posljedica saobraćajne nesreće koju je preživio, ko će znati. Dok je bio mlad imao je saobraćajnu nesreću u Hrvatskoj, glava mu je bila smrskana i jedva je preživio. Njemu je pola glave bukvalno u plastici”, kažu poznanici.

Policiji je poznat po krivičnim djelima napad na službenika i porodično nasilje.

S druge strane, policajac Tubin poznat je po svojoj mirnoj naravi, ozbiljnosti i staloženosti, zbog čega su ga svi voljeli.

“On je stvarno bio ljudina, duša od čovjeka. Toliko je bio smiren i tu svoju smirenost je prenosio na druge”, kaže njegov poznanik, ističući da je Tubin radio u Ljubiji i poznavao porodicu Šabić.

Policajac je nakon pucnjave primljen u prijedorsku bolnicu, gdje su ljekari pokušali da mu spasu život, ali nažalost u tome nisu uspjeli. Prijedorski hirurg Marko Beronja rekao je da je pacijent primljen sa teškim povredama trbuha i da je imao veliku prostrelnu ranu u trbuhu i nekoliko rana u lijevoj natkoljenici.

“Zdravstveno stanje pacijenta V.Š. (81) je zasad stabilno”, saopšteno je iz UKC-a.

“Hrabro srce našeg kolege pokušalo je da intervenciju riješi mirno i profesionalno, ali, nažalost, sa posljedicom po njega lično i njegovu porodicu. Bio je dobar kolega i policajac, pripadnik Vojske Republike Srpske u prethodnom ratu. Nek mu je vječna slava i hvala”, naveli su juče iz MUP-a RS, a protiv Šabića je podnesen izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci za teško ubistvo policijskog službenika i pokušaj ubistva supruge.

“Staničnom odjeljenju policije Ljubija u nedjelju u 18.55 prijavljeno je da je u Gornjoj Ravskoj M.Š. nanio ubodne rane u predjelu leđa svom ocu. Na lice mjesta upućen je policijski službenik Slađenko Tubin, kojeg je po dolasku pred porodičnu kuću u njenoj unutrašnjosti osumnjičeni M.Š. ranio pucajući iz lovačke puške. Tom prilikom Tubin je zadobio tjelesne povrede u predjelu gornjeg dijela tijela, nakon čega je vozilom Službe hitne pomoći prevezen u bolnicu u Prijedoru”, rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS. Ona je navela da su policijski službenici Policijske uprave Prijedor u 19.25 uhapsili M.Š. i sproveli ga u prostorije Uprave.

Istakla je da je Slađan Tubin preminuo danas oko jedan čas u Opštoj bolnici Prijedor.

“Sve dalje mjere i radnje policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Prijedor preduzimaće pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva”, naglasila je ona.

Telegrami saučešća

Brojni zvaničnici iz RS uputili su telegram saučešća porodici Slađenka Tubina, koji žale za ubijenim policajcem, ujedno osuđujući ovaj zločin.

“Uspomena na njega ostaće zauvijek sačuvana u srcima njegove porodice, radnih kolega i svih ljudi koji su ga voljeli i poštovali”, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U telegramu Željke Cvijanović, predsjednice RS, navodi se da je smrt policajca opomena svima nama da borba protiv nasilja nikada ne smije posustati, ali i podsjetnik da je posao policajca jedan od najtežih, dok se u telegramu premijera RS Radovana Viškovića ističe da je duboko ožalošćen i potresen viješću o smrti sina, oca i supruga, pripadnika MUP-a RS Slađenka Tubina.

“Policija RS ostala je bez hrabrog i poštenog policajca, a kolege bez prijatelja i vrijednog saradnika”, naglašava se u telegramu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je građane da smire strasti u neprimjerenim situacijama.

“Zaista je ogromna i nenadoknadiva šteta za društvo i porodicu gubitak života mladog čovjeka koji je samo vršio svoju dužnost na terenu”, dodao je Đaković.

Iz Saveza sindikata RS oštro su osudili ubistvo policajca.

Nezavisne novine