sud bihTužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora u trajanju od tri mjeseca za 13 od 15 osumnjičenih lica za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora.

Za dvojicu osumnjičenih pritvor nije zatražen, jer su već u zatvoru zbog drugog krivičnog djela, prenosi Birn.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Iliju Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Radeta i Uroša Grujčića, Rajka Grbića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića, koji su uhapšeni prošlog mjeseca.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, dok je u slučaju Antonića pritvor zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilac Izet Odobašić rekao je da je Antonić uhapšen naknadno jer se krio, dok je njegov branilac Svetozar Davidović negirao tvrdnje o skrivanju.

Tužilaštvo BiH navelo je da je Dušan Milunić, nakon otvaranja istrage, prijetio dvojici svjedoka, dok je odbrana istakla da službena zabilješka koja je o tome sačinjena nije pouzdan izvor informacija.

Marsela Bajramović, koja je na ročištu zastupala Dušana Milunića, rekla je da nema zakonskog osnova za produženje pritvora.

Bajramovićeva je navela da je, nakon okončanja istrage, Tužilaštvo BiH 12. decembra podiglo optužnicu, koju Sud BiH još nije potvrdio, te dodala da od podizanja do potvrđivanja optužnice nije moguće odrediti, ni produžiti pritvor.

Branko Gudalo, branilac osumnjičenog Uroša Grujčića, istakao je da je riječ o pravnoj praznini. “Nalazimo se u pravnoj praznini. Pritvor ističe sutra, optužnica nije potvrđena”, rekao je Gudalo.

Na teret osumnjičenima stavljeno je učešće u napadu na Zecove 1992. godine u kojem je ubijeno više od 150 osoba. Osumnjičeni su i za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još traga.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je preživjelo stanovništvo zatočeno u Omarsku, Keraterm i Trnopolje.

SRNA