Predstavom „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Juga Radivojevića u Prijedoru je sinoć nastavljen 14. Međunarodni festival pozorišta „Zlatna vila“.

Selektor festivala Marko Misirača rekao je da se predstava bavi temeljnim pitanjem koje se svaki dan otvoreno ili prećutno postavlja i u Prijedoru, i u Banjaluci, i u Sarajevu, i u Zagrebu, i u Beogradu, a to je pitanje odlaska.

„Ona na jednom nivou funkcioniše kao urenebesna komedija. Tekst je savremen, a stilski se jednim dijelom vraća nušićevskom humoru, a drugim Disovom mračnom pogledu na svijet“, rekao je Misirača na okruglom stolu nakon predstave.

Autor teksta Željko Stjepanović rekao je da je tekst napisao još 2000. godine kada je osjetio problem odlaska mladih ljudi, da je rad na predstavi počeo prije dvije godine i da su i on i režiser i glumci dopisivali.

„Evo, 19 godina kasnije taj problem iseljavanja ljudi nije manji. Naprotiv, sada odlaze i oni koji imaju posao. Ima toga i u našem pozorištu“, dodao je Stjepanović.

Predstava je od premijere u martu prošle godine igrana više od 30 puta i svako igranje je rasprodano i po mjesec dana unaprijed. Način na koji govori o nepotizmu, korupciji, kupovini diploma, zapošljavanju podobnih, nezaposlenosti stručnjaka, neradu u prebukiranom javnom sektoru, rasipanju javnog novca, prljavštini u politici, primoranosti radnika u kulturu da mole nadležne za novac da bi mogli da rade, dugovima javnog sektora i mnogim drugim gorkim situacijama kod publike izaziva salve smijeha.

Voditeljica okruglog stola, režiserka Lilijana Ivanović rekla je da je predstava toliko realna i aktuelna da je sigurno svako doživio neke od situacija kojima se ona bavi.

„Ima tri moguća kraja i pitam se da li bi bilo bolje da je stala nakon prvog“, dodala je, aludirajući na dio u kojem svih 15 odraslih glumaca koji igraju u komadu govore sumorne i mračne „Naše dane“ Vladislava Petkovića Disa, a nakon toga dvoje likova, najboljih studenata u svojim generacijama, nastavlja igrati scene odlaska u Njemačku sa dva različita ishoda – optimističnim, gdje se zaljubljuju jedno u drugo i odlaze zajedno, i pesimističnim, gdje se upoznaju, ali odlaze odvojeno.

Glumica Miljka Brđanin rekla je da predstava obiluje primjerima koji se nalaze svuda naokolo i da jeste hrabra, ali da je jedan fenomen prisutan a to je da se niko od prozvanih i prokazanih samom predstavom ne prepoznaje.

„Sjede u publici, smiju se, ponašaju se kao da se to njih ne tiče i kao da se u predstavi govori o nekom drugom. Mi možda i više od nekih drugih možemo da ubadamo prst u oko, ali niko ne reaguje“, dodala je Brđaninova koja igra sekretaricu direktora pozorišta i prodaje novinaru informacije o nezakonitostima unutar kuće, a novinar potom od direktora iznuđuje novac kako o tim nezakonitostima ne bi pisao.

Glumac Ljubiša Savanović čestitao je kolegama u Prijedoru i selektoru na izuzetnoj organizaciji i vrhunskoj selekciji festivala, s obzirom na to da je ovo prvi festival nakon dugogodišnje pauze.

„Svima drugima ovim je viosko podignuta ljestvica i zadat zadatak za narednu godinu“, rekao je Savanović koji u ovoj predstavi igra direktora pozorišta koji je po struci frizer, prethodno je bio direktor groblja, nakon direktorske funkcije postaje ministar kulture, a na njegovo mjesto dolazi glumac koji je po zvanju vatrogasac.

On je zamolio novinare da prenesu jednu kritiku organizatorima, a to su razna mjesta u nekoliko prvih redova.

„To je sramota. To je i kritika za one koji su dobili ulaznice, a nisu došli. Ima sigurno mladih koji bi rado došli gledati predstave, moglo se naći načina“, dodao je.

U pratećem programu festivala juče je predstavljena knjiga „Kuvani glumci“ Milana Špičeka o kojoj je profesor Mladenko Sadžak rekao da je skup portreta 33 velikana srpskog glumišta, da je topla, lijepa i neobična priča o njihovim prirodama, anegdotama i receptima koje pripremaju, a ujedno i šetnja kroz istoriju srpskog filma.

Špiček je rekao da je knjiga nastala tako što mu je urednik jednog časopisa u kojem je pisao o glumcima koje voli, poštuje, o kojima vrijedi nešto da se kaže i sa kojima se i privatno druži, sugerisao da od toga napravi knjigu.

„Dodao sam njihove recepte, svoje prepiske sa njima i svaki tekst je bio autorizovan Tako je knjiga nastala sasvim slučajno, a moj prijatelj akademski slikar Milenko Mihajlović napravio je odlične portrete“, dodao je Špiček.

Na pitanje koga bi još volio imati u svojoj knjizi, odgovorio je da bi to bio Pavle Vujisić koji je, kako kaže, prezirao novinare i jednostavno nije dozvoljavao da mu se priđe.

U okviru pratećeg programa večeras u 18.00 časova biće predstavljena glumica Sloboda Mićalović s kojom će razgovarati Ljiljana Čekić. U 20.00 časova Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor igraće svoju koprodukciju „Frenki i Džoni“ po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić. Ova predstava je van takmičarske konkurencije.

K.P.