Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” počeo je sinoć u Pozorištu Prijedor izvođenjem predstave “Šest likova traži autora” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba u režiji Olivera Frljića.

-Formalni razlog za uvrštavanje ove predstave u program jeste što je to prvi put da se neki komad sa Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF) izvodi u Prijedoru i što je riječ o ostvarenju režisera Olivera Frljića, čije predstave ne možemo više vidjeti u regionu. Ansambl je veličanstven a ovo je jedan veliki klasični tekst i autor ga izvanredno smješta u ovo vrijeme i podneblje – rekao je selektor Festivala Marko Misirača na okruglom stolu nakon predstave.

Sama predstava odlično je primljena kod domaće publike koja je to i pokazala dugotrajnim aplauzom na kraju.

-“Šest likova traži autora” lakše prihvata publika van Hrvatske, nego u toj zemlji, gdje komad jeste šokantan, pogotovo za ljude koji se direktno prozivaju na sceni – rekao je glumac iz predstave Vilim Matula.

Druge večeri Festivala biće izvedena predstava “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koju je po tekstu Dragana Komadine režirala Lejla Kaikčija, a nakon predstave biće održan okrugli sto.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com