Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je večeras 14. međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” koji se održava u Pozorištu Prijedor.

Veliko je zadovoljstvo da u obnovljenoj zgradi pozorišta dočekamo sedam ansambala sa prostora bivše Јugoslavije. Srećni smo i zbog činjenice da smo svojim sugrađanima, redovnim posjetiocima ovog hrama boginje Talije, omogućili sedmodnevno uživanje u čarima dramske umjetnosti. Podizanjem zavjese na pozornici našeg pozorišta omogućićemo igranje bezbroj uloga u budućnosti ovog festivala – rekao je Đaković, otvarajući Festival.

Na otvaranju “Zlatne vile” nastupio je i hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz našeg grada pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića.

Prve večeri Festivala odigrana je predstava “Šest lica traži autora” Satiričnog kazališta “Kerempuh” Zagreb u režiji Olivera Frljića,

Osim ove, u takmičarskoj konkurenciji nalaze se i predstave “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u režiji Lejle Kaikčije, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka u režiji Јuga Radivojevića, “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica u režiji Borisa Lijaševića i “Osama – kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra Beograd u režiji Darka Bajića.

U revijalnom dijelu biće odigrane predstave “Frenki i Džoni” koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sombor u režiji Tee Puharić te “Bračni par(astos)” Gradskog pozorišta “Јazavac” Banjaluka u režiji Đurđe Tešić.

Članovi žirija su Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Ivan Obrenov.

Oni će odlučivati o nagradama za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Imaće mogućnost da dodijele i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

I publika u Pozorištu Prijedor će odlučiti koja predstava je po njihovom ukusu.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor a generalni pokrovitelj je grad Prijedor.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com