U Prijedoru će večeras biti otvoren Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”.

Tokom narednih sedam dana na daskama Pozorišta Prijedor predstaviće se sedam pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U takmičarskoj konkurenciji nalaze se predstave “Šest lica traži autora” Satiričnog kazališta “Kerempuh” Zagreb po tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Јuga Radivojevića, “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića i “Osama – kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra Beograd po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

U revijalnom dijelu biće odigrane predstave “Frenki i Džoni” koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sombor po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić te “Bračni par/astos/” Gradskog pozorišta “Јazavac” Banjaluka po tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Članovi žirija su Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Ivan Obrenov.

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj je grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

RTRS