Devet načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica iz Republike Srpske i Federacije BiH, potpisali su u Bihaću izjavu o pružanju jednoglasne podrške ovom gradu, koji je najteže pogođen migrantskom krizom.

Apelovali su na nadležne bh institucije, da hitno pronađu rješenje za ovaj problem, s kojim bi uskoro mogle da se suoče sve lokalne zajednice u BiH.

Migrantska kriza, koja traje već godinu dana, potpuno je promijenila život građana Bihaća.

Ova lokalna zajednica nije u stanju sama da se izbori sa ovim problemom, koji dobija sve veće razmjere.
Upravo zbog toga, solidarnost i podrška gradova i opština iz cijele BiH, od velikog su značaja, ističe gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

– Bihaću je potrebna pomoć, ovdje se ne radi ni o kakvoj finansijskoj pomoći, ne radi se o materijalnoj pomoći, radi se o tome da jedni drugima pružamo ruke prijateljstva kad je najteže i najpotrebnije, što smo i do sada radili i da svi zajedno odavde iz Bihaća pošaljemo poruku da je ovo nešto sa čime se ni jedna lokalna zajednica ne može sama boriti, pa tako ni grad Bihać – ističe Fazlić.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora poručio je da ovaj grad stoji na raspolaganju u svom punom kapacitetu, da pomogne Bihaću, a poziva i nadležne državne organe, da uobliče svoju pomoć u odmjerenu pomoć koja će pomoći Bihaću da razriješi mnoge izazove koji stoje pred njima.

Uz Bihać je stala i Banjaluka. Gradonačelnik Igor Radojičić ukazao je na složenost ovog problema, sa kojim niti jedna lokalna zajednica ne treba da se suočava sama.

– Danas smo ovdje u moralnom smislu i u smislu okretanja pažnje javnosti ka ovom problemu i pozivam više organe vlasti da pomognu. Svaka od naših lokalnih zajednica može, koliko sutra, da se suoči sa istim problemima – kaže Radojičić.

Nadležnim bh. institucijama upućen je apel da se aktivnije uključe u rješavanje problema migrantske krize.

– Mi iz lokalne zajednice daćemo sebe, bićemo tu, pomoćemo jedni drugima – državo preuzmite odgovornost, očekujemo da nam pomognete kad se nađemo u ovakvoj situaciji u kakvoj je danas Bihać – naglašava Zdravko Marošević, načelnik opštine Vareš.

Načelnici i gradonačelnici obišli su i privremeni prihvatni centar za migrante “Bira” u kojem je smješteno oko 2.000 migranata.

Ovaj sastanak prvi je krug akcije “Pomozimo Bihaću”, u koju će uskoro biti uključeni načelnici još 73 lokalne zajednice iz BiH.

Prijedorgrad.org