novosti-stefan milojicaSvako jutro kad ustane, kaže, prvo pomisli da je srećan što je zdrav, a onda „nabaci“ osmeh na lice, uzme knjige i pravac predavanja na prijedorski Rudarski fakultet. Onako „usput“, svakog slobodnog dana, obiđe kolege iz Udruženja građana „Don“, čiji je volonter već godinama. Raspita se, treba li kome da pomogne, a ako treba, on je uvek tu da se na njega neko osloni.

Zove se Stefan Milojica, ima 22 godine i ponos je porodice, prijatelja i svog rodnog Prijedora. Kako i ne bi bio, jer ga je zbog njegove nesebične pomoći drugima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS proglasilo najboljim volonterom u Srpskoj.

Nije to priznanje došlo tek tako. Mnogo je srca i duše Stefan utkao godinama čineći dobra dela za druge. Uključivao se u sve humanitarne akcije i svakome pomagao, bez ijedne marke ili drugog interesa. Da su takvi retki, svi dobro znamo, jer je malo mladića Stefanovih godina koji u današnje vreme neće staviti sebe na prvo mesto. Ipak, kažu njegovi prijatelji, jedan je Stefan.

U vreme katastrofalnih poplava dao je maksimum svoje snage i srca, jer je i sam pretrpeo pakao ove vremenske nepogode.

– Nisam mogao mirno da gledam kako se ljudi pate u poplavama, pa iako sam i sam bio poplavljen, morao sam i drugima da pomažem. Tako mi je bilo lakše da sve prebrodim – skromno priča Stefan. – Većina mladih se pita zašto bi negde išli da rade bez novca. Ipak, nema novca koji može da zameni dobar osećaj kad nekome pomognete – kaže Stefan.

On je primer drugima, od njega bi mogli da uče i mlađi i stariji, jer kako kaže Stefan i dok daješ, ti uvek zapravo, dobijaš. Tako on gleda na svet. Šta na kraju reći, osim, bravo Stefane!

ZASLUŽIO DOBROTOM

Nabujale Sana i Gomjenica u maju su mu uništile prizemnu kuću, u kojoj živi s majkom u prijedorskom naselju Gomjenica. Njegove kolege iz Udruženja građana „Don“ nisu mogle mirno da gledaju kako se Stefan ponovo „kući“, pa su tajno skupili novac i kupili mu garnituru nameštaja za dnevni boravak.

– On je sve to sam zaslužio svojom dobrotom, jer nikada kao volonter nije odbio da pomogne drugima – kaže član Udruženja građana „Don“, Zoran Petoš.

Novosti.rs – G.Vila