Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ove godine će sa oko milion maraka finansirati rad osam timova Službe hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja.

Iz Fonda su saopštili da je ovaj ugovor potpisan prošlog mjeseca te da, prema standardima, na 10.000 stanovnika dolazi jedan tim hitne medicinske pomoći.

Navode da je isti iznos novca bio ugovoren i prošle godine za Hitnu pomoć u Prijedoru, te da prema podacima Zavoda za statitiku RS ovaj grad ima 80.915 stanovnika. To znači da svaki od osam timova pokriva oko od 10.100 ljudi.

– Fond ovaj vid zdravstvene zaštite sa Domovima zdravlja ne ugovara samo za osiguranike Fonda, već za sve stanovništvo koje živi na području jedne opštine. Dakle, kod ugovaranja primarne zdravstvene zaštite sa domovima zdravlja jedan od osnovnih kriterijuma je broj registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja, a kod ugovaranja hitne medicinske pomoći posmatra se ukupan broj stanovnika, dakle ne samo osiguranih već i neosiguranih – kažu u Fondu.

Prijedorski Dom zdravlja je 2017. imao jedan tim manje za pružanje hitne pomoći. Tada su nam iz Fonda saopštili da se ovom Domu zdravlja te godine uplaćuje 974.000 maraka za rad sedam timova hitne medicinske pomoći.

Srpskainfo je je pisala da Hitna pomoć ne može da odgovori na sve pozive građana te da su povrijeđene u nesrećama do zdravstvenih ustanova prevozili i prijedorski vatrogasci.

Iako sada Prijedor ima onoliko timova koliko je predviđeno za njegov broj stanovnika, opet se dešava da ekipa hitne pomoći ne može odmah da krene na mjesto poziva, jer je zauzeta intervencijom na drugom dijelu grada.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja poručuju da je za organizaciju rada hitne pomoći, kao i svih ostalih službi Doma zdravlja, zaduženo rukovodstvo ove ustanove.

Nedavno su za naš portal iz prijedorskog Dom zdravlja saopštili da Služba hitne medicinske pomoći tokom 24 sata raspolaže sa tri ekipe i tri sanitetska vozila.

– S tim što se sa još četiri sanitetska vozila obavljaju i drugi transporti pacijenata prema različitim zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada, Republike Srpske i van Republike Srpske – naveli su iz ove ustanove i dodali da to zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva.

Pitanje o broju timova hitne pomoći postavila je na posljednjem zasjedanju Skupštine grada odbornica SDS, Sanja Rađenović.

– Između ostalog, odgovorili su da su u svakom trenutku građanima dostupna tri tima, od kojih je jedan fiksni i stacioniran u u ambulanti, a dva tima su mobilna na terenu – rekla je Rađenovićeva.

Opštine učestvuju u finansiranju

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja napominju da se sa domovima zdravlja, koji se nalaze u demografski ugroženim područjima i koji imaju manji broj stanovnika, primjenjuju drugačiji, odnsosno za njih povoljniji standardi prilikom sklapanja ugovora.

– Za isplate plata radnika, doprinosa i ostalog nadležno je rukovodstvo doma zdravlja. Budući da su osnivači domova zdravlja lokalne zajednice, i one učestvuju, odnosno trebalo bi da učestvuju u finansiranju zdravstvene zaštite, uključujući i rad hitne medicinske pomoći – kažu u Fondu.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Prijedor: U subotu kolektivna dženaza Na stadionu Vedro Polje u prijedorskom naselju Hambarine u subotu, 20. jula biće održana kolektivna dženaza. Tom prilikom na vječni počinak biće is...
GO PDP Prijedor: Izbacivanje DNS-a iz skupštinske ... Gradski odbor Partije demokratskog progresa Prijedor obratio se danas javnosti Saopštenjem koje vam prenosimo u cijelosti. Saopštenje za javnost ...
U srijedu nova sjednica Skupštine grada Prijedora:... Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić, za srijedu, 17. jula, zakazao je 26. sjednicu Skupštine grada Prijedora. Na Dnevnom redu će se n...
Dom zdravlja Prijedor: U 2018. godini poslovali sa... Prijedorski Dom zdravlja je u prošloj godini ostvario 8.853.535 KM prihoda, 8.007.114 KM rashoda i dobitak od 846.421 KM, navedeno je u izvještaju o p...
Održan seminar “Inovativni poslovni model za... Projekat FORESDA promoviše mogućnosti međusektorske saradnje sektora drvoprerade sa drugim djelatnostima. Kroz projekat je posebno identifikovan po...
Okupljanje ispred crkve u Donjoj Dragotinji: Palje... U prijedorskom selu Donja Dragotinja uoči ovogodišnjeg Petrovdana, upriličeno je organizovano okupljanje mještana ispred crkve, nakon čega je slijedil...
Profesori Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedo... U periodu od 24. do 28. juna 2019. godine organizovano je studijsko putovanje za pet profesora Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora. Organ...
Rekordna proizvodnja lubenica u prijedorskim Rasav... Prijedorsko selo Rasavci, u dolini rijeke Sane, čuveno je po proizvodnji lubenica. Porodica Vidičević, koja je među najvećim proizvođačima lubenica, o...