Džudo klub Prijedor osnovan je 2004. godine, a od tada pa do danas kroz njega je za 15 godina prošlo više od 700 takmičara i članova.

Klub je od vremena osnivanja po rezultatima i radu vemoa brzo došao u sam vrh džudo sporta u Republici Srpskoj i BiH.

-Naši takmičari nastupaju na svim zvaničnim prvenstvima RS i BiH u svim težinskim kategorijama. Jedan smo od tri kluba u RS koji ima i svoje predstavnike u kategoriji veterana i veoma dobro peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj prije četiri godine. Džudo klub „Prijedor“ je imao šampione i reprezentativce Republike Srpske i BiH u svim kategorijama – kaže osnivač i trener kluba Radenko Marinović.

Dodaje da su takmičarke „Prijedora“ ponijele laskave titule kao najbolje seniorke u Džudo savezima RS i BiH, a radi se Slavici Košpić 2013. i Barbara Čikić 2017.godine.

Čikićeva je ujedno najuspješnija članica Džudo kluba „Prijedor“.

Pored titule prvaka RS i BiH ona je bila šampionka Balkana 2017. za juniorke.

-Naši mladi džudisti su osvajači medalja na najjačim turnirima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji te u RS i BiH, a klub je zahvaljujući njima dobijao priznanja za prva, druga i treća mjesta ekipno, kao i najbolje takmičare pojednice. Od džudista koji su prošli kroz klub u prvih 15 godina postojanja možemo istaći pojedince kao što su: Boban Vejnović, Nikolina Knežević, Jovana Guskić, Damjan Marčetić, Miloš Došen, Sergej Gaćeša, Marija Marinović, Maja Paprić, Milica Timarac, Marko Vajagić, Dejan Stanarević, Aleksandar Dukić… – ističe Marinović.

Dodaje da su ovo džudisti i džudistkinje koji su ostavili veoma dubok trag prije sedam-osam godina a sada je tu mladi naraštaj koji je okosnica kluba, imaju medalje sa skoro svih takmičenja i budućnost su ovog sporta.

Izdvajaju se: Danijel Gvozden, Dejan Stanojević, Marko Savić, Teodor Vučenović, Pavle Savić, Dimitrije Marčetić, Milan Marjanović, Vasilije Makarić, Dušan Makarić, Vedran Sučević, Adrijan Sučević, Ognjen Jurišić, Mihajlo Matić, Đorđe Miljatović, Petar Zavišić.

-Ovo su takmičari koji nose Džudo klub na „svojim plećima“ i postižu odlične rezultate gdje god da idu. Imamo tu još 15-ak mladih koji su imali samo jedno takmičenju do sada, ali radi se o veoma dobrim i perspektivnim džudistima – kaže Marinović.

U klubu rade tri trenera, treninzi se odvijaju tri puta sedmično u Javnoj ustanovi Centar „Sunce“ Prijedor.

-Mi smo klub koji sami sebi plaćamo termine, nismo od klubova miljenika lokalne zajednice koji imaju plaćene termine u dvorani „Mladost“. Nemamo jakog sponzora već su najveći donatori kluba roditelji naših članova koji finansiraju i odlaske na takmičenja svojoj djeci i uvijek rado pomažu u granicama svojih mogućnosti. Bez obzira na veoma malu, skoro zanemarljivu pomoć koju imamo od Grada, Džudo klub „Prijedor“ postoji već 15 godina – dodaje naš sagovornik.

U godini jubileja, klub sedmi put zaredom organizujemo veliki međunarodni džudo turnir „Kup Prijedora“ na kojem se svake godine okupi oko 500 takmičara u svim kategorijama.

I ove godine očekuju se učesnici iz sedam država.

Turnir se održava u dvorani „Mladost“ 3.aprila 2019.godine.

-Ove godine očekujemo najveći broj takmičara do sada. Riječ je o jednom od najvećih i najbrojnih sportskih događaja u Prijedoru već sedam godina uz veoma malu pomoć Grada. Ali upravo zahvaljujući dobrim rezultatima i razumijevanju roditelja i simpatizera kluba, uspješni smo organizatori i nadamo se da će naša tradicionalni turnir trajati još dugo godina. Prepoznatljivi smo u zemlji i inostranstvu pa stoga i ne čudi veliki broj stranaca koji dolaze svake godine u sve većem broju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo i ove godine osvjetlati obraz našeg kluba i da ćemo biti najbolji promoteri i ambasadori Grada Prijedora 13. aprila – ističu iz kluba.

Razloga za slavlje ima i glavni trener Džudo kluba „Prijedor“ Radenko Marinović koji ove godine ovilježava pune četiri decenije bavljenja ovim sportom, čime se malo ko na ovim prostorima može pohvaliti.

Iz Džudo kluba „Prijedor“ pozivaju sve Prijedorčane koji žele da vide pravu demonstraciju ovog sporta u našem gradu da u subotu, 13. aprila od 10:30 časova dođu u dvoranu „Mladost“ i da uživaju u džudou.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Radenko Marinović