Prvi Festival pozorišta u Prijedoru pod imenom ”Kočićeva srpska scena”, organizovan je zajedno sa republičkom Javnom ustanovom kulture ”Srna fest” daleke 1993. godine i ugasio se prije 12 godina.

– Kad je pre 12 godina rasformiran ”Srna fest”, ostatak zaposlenih je prešao u Narodno pozorište republike Srpske, a sa njima i Festival. Tako je u Banjaluci nastao ”Teatar fest”, a mi u Prijedoru nismo dobili podršku resornog ministarstva da nastavimo svoj Festival. Grad Prijedor ima svoje manifestacije vezane za one vrste umjetnosti koje su utemeljene u tradiciji naših građana: Likovna kolonija ”Sreten Stojanović”, Književni susreti na Kozari, Međunarodni festival horova ”Zlatna vila” i Prijedor grad murala – objasnio je Zoran Stanić, član Organizacionog odbora Festivala.

Pozorišna djelatnost je ovim bila zakinuta, iako Prijedor ima profesionalno pozorište, jednu od najfunkcionalnijih pozorišnih zgrada i tradiciju preko 65 godina u kojoj svake godine postavi četiri do osam premijera.

– Logično je bilo da se stvore uslovi da se Festival vrati kući. Uz veliku podršku Gradske uprave, ove godine su stvoreni uslovi i evo nas! Festival je takmičenje profesionalnih pozorišta, a dužinu trajanja Festivala smo odredili prema raspoloživom budžetu, tako da će prijedorska publika imati priliku da vidi ukupno sedam predstava: pet u takmičarskoj i dve van konkurencije – kaže Stanić.

Festivalske nagrade su za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju autorsku muziku, najboljeg glumca i glumicu te najboljeg mladog glumca i glumicu.

Festival je dobio ime “Zlatna vila”, te je na ovaj način nastavljena dugogodišnja tradicija.

– Ime Festivala smo pronašli u tadiciji dugoj preko 130 godina. Naime, u Prijedoru je još 1895. godine osnovano SPCD ”Vila” koje je u svom sastavu imalo horsku i dramsku sekciju, povremeno i školu violine, a prvi klavir u Prijedor je stigao zahvaljujući članovima ovog društva – kaže on.

Posle Drugog svjetskog rata, od sekcija ”Vile” nastali su Muzička škola, Pozorište Prijedor i RKUD ”Dr Mladen Stojanović”.

– Pošto je ime “Kočićeva srpska scena” postalo podnaslov Teatar festa u Banjaluci, mi smo se odlučili da posegnemo za lokalnom tradicijom. Sad imamo dvije ”Zlatne vile” koje su nastale iz istog izvora, a koje se održavaju bijenalno: u parnim godinama se održava Međunarodni festival horova, a u neparnim Međunarodni festival pozorišta. Znači, svake godine imamo jednu kvalitetnu ”Zlatnu vilu” – objasnio je Stanić.
Prijedor ima intenzivan i kontinuiran pozorišni život, a uz redovne predstave Pozorišta često ugoste i pozorišne ansamble iz zemlje i regiona. Na taj način grad je stekao i profilisanu pozorišnu publiku, a Gradska uprava uložila je značajna sredstva u renoviranje zgrade i opremanje novom, savremenom svjetlosnom i tonskom tehnikom.

– Ovim Festivalom Grad se odužio Pozorištu Prijedor za dugogodišnji kvalitetan rad, a građanima je poklonio sedam dana vrhunskog pozorišnog uživanja i to za male pare. Komplet ulaznica, za svih sedam predstava, stoji samo 50 KM – dodaje.

Pozorište Prijedor učestvuje sa velikim uspjehom na mnogim festivalima i ovo je prilika da u svojoj sredini uzvrati gostoprimstvo mnogim ansamblima. To je i prilika da svi članovi prijedorskog ansambla upoznaju nove kolege, razmijene iskustva i sagledaju svoje mjesto u pozorišnom životu regiona.

– Do kraja sezone Pozorište Prijedor priprema još jednu premijeru. Rediteljka Lilijana Ivanović priprema “Neobičnu pošiljku”, autora Luke Đakomocija. Prije odlaska na ljetnji odmor Pozorište učestvuje u manifestaciji Prijedorsko kulturno ljeto sa svojom akcijom ”Pozorište za marku”, u kojoj već tri godine na kraju sezone, odigra sve predstave sa svog repertoara po cijeni pojedinačnih ulaznica od samo jedne konvertibilne marke. Na ovaj način, svi građani koji su propustili nešto pogledati ili im je bila skupa karta, imaju priliku veoma povoljno pogledati propušteno.

Sedam predstava na Festivalu

Festival će se održati od 18. do 24. aprila, a biće izvedeno pet predstava u konkurenciji, te jedna predstava izvan konkurencije i jedna u čast nagrađenih.

Selektor Festivala, reditelj Marko Misirača izabrao je sljedeće predstave: ”Šest likova traži autora” u režiji Olivera Frljića (Satiričko kazalište ”Kerempuh” iz Zagreba); ”Ravna ploča” u režiji Lajle Kaikčije (Bosansko narodno pozorište Zenica); ”Naši dani” u režiji Juga Radivojevića (Narodno pozorište republike Srpske, Banja Luka); ”Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica); “Osama-kasaba u Njujoku” režisera Darka Bajića (“Zvezdara teatar” Beograd). Van konkurencije odigraće se dvije predstave ”Frenki i Džoni” režija Tea Puharić (Koprodukcija Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor) i ”Bračni par(astos)”rediteljke Đurđe Tešić (Gradsko pozorište ”Jazavac” Banja Luka).

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

FESTIVAL POZORIŠTA “ZLATNA VILA”: NAJBOLJA PREDSTA... Dodjelom nagrada i izvođenjem predstave “Bračni par(astos)” banjalučkog Gradskog pozorišta “Јazavac” u čast pobjednika, večeras je u Prijedoru završen...
FESTIVAL POZORIŠTA “ZLATNA VILA”: OVAC... Publika u Prijedoru ovacijama je ispratila glumce beogradskog Zvezdara teatra koji su odigrali predstavu "Osama - kasaba u Njujorku" u režiji Darka Ba...
PRIJEDOR: TRI MLADE UMJETNICE NA PRVOJ SAMOSTALNOJ... U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" otvorena je izložba "Nagrađene", čiji su autori studentkinje banjalučke Akademije umjetnosti - Ivana Blago...
FESTIVAL POZORIŠTA “ZLATNA VILA”: ODIGRANA PREDSTA... Predstavom "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica u Prijedoru je nastavljen 14. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila". Predstav...
FESTIVAL POZORIŠTA “ZLATNA VILA”-REVIJ... U Pozorištu Prijedor izvedena je predstava "Frenki i Džoni" prema tekstu Terensa MekNilija i u režiji Tee Pudarić. Predstava nastala u koprodukciji...
KINO KOZARA-REPERTOAR: GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA Film – Groblje kućnih ljubimaca Termin – od 18.-27.04. u 21.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 101 minut Žanr – Horor Originalni naziv – Pet Se...
“LJUDI SU SE JEŽILI”: ČLANOVI HORA “VILA... Članovi prijedorskog hora Srpskog pjevačkog društva "Vila" su prilikom svog boravka u Parizu u čuvenu katedralu Notr Dam ušli kao turisti, a iz nje, s...
FESTIVAL POZORIŠTA “ZLATNA VILA”: ODIG... Predstavom „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Juga Radivojevića u Prijedoru je sinoć nastavljen 14. Međunarodni festival pozor...