Prvi Festival pozorišta u Prijedoru pod imenom ”Kočićeva srpska scena”, organizovan je zajedno sa republičkom Javnom ustanovom kulture ”Srna fest” daleke 1993. godine i ugasio se prije 12 godina.

– Kad je pre 12 godina rasformiran ”Srna fest”, ostatak zaposlenih je prešao u Narodno pozorište republike Srpske, a sa njima i Festival. Tako je u Banjaluci nastao ”Teatar fest”, a mi u Prijedoru nismo dobili podršku resornog ministarstva da nastavimo svoj Festival. Grad Prijedor ima svoje manifestacije vezane za one vrste umjetnosti koje su utemeljene u tradiciji naših građana: Likovna kolonija ”Sreten Stojanović”, Književni susreti na Kozari, Međunarodni festival horova ”Zlatna vila” i Prijedor grad murala – objasnio je Zoran Stanić, član Organizacionog odbora Festivala.

Pozorišna djelatnost je ovim bila zakinuta, iako Prijedor ima profesionalno pozorište, jednu od najfunkcionalnijih pozorišnih zgrada i tradiciju preko 65 godina u kojoj svake godine postavi četiri do osam premijera.

– Logično je bilo da se stvore uslovi da se Festival vrati kući. Uz veliku podršku Gradske uprave, ove godine su stvoreni uslovi i evo nas! Festival je takmičenje profesionalnih pozorišta, a dužinu trajanja Festivala smo odredili prema raspoloživom budžetu, tako da će prijedorska publika imati priliku da vidi ukupno sedam predstava: pet u takmičarskoj i dve van konkurencije – kaže Stanić.

Festivalske nagrade su za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju autorsku muziku, najboljeg glumca i glumicu te najboljeg mladog glumca i glumicu.

Festival je dobio ime “Zlatna vila”, te je na ovaj način nastavljena dugogodišnja tradicija.

– Ime Festivala smo pronašli u tadiciji dugoj preko 130 godina. Naime, u Prijedoru je još 1895. godine osnovano SPCD ”Vila” koje je u svom sastavu imalo horsku i dramsku sekciju, povremeno i školu violine, a prvi klavir u Prijedor je stigao zahvaljujući članovima ovog društva – kaže on.

Posle Drugog svjetskog rata, od sekcija ”Vile” nastali su Muzička škola, Pozorište Prijedor i RKUD ”Dr Mladen Stojanović”.

– Pošto je ime “Kočićeva srpska scena” postalo podnaslov Teatar festa u Banjaluci, mi smo se odlučili da posegnemo za lokalnom tradicijom. Sad imamo dvije ”Zlatne vile” koje su nastale iz istog izvora, a koje se održavaju bijenalno: u parnim godinama se održava Međunarodni festival horova, a u neparnim Međunarodni festival pozorišta. Znači, svake godine imamo jednu kvalitetnu ”Zlatnu vilu” – objasnio je Stanić.
Prijedor ima intenzivan i kontinuiran pozorišni život, a uz redovne predstave Pozorišta često ugoste i pozorišne ansamble iz zemlje i regiona. Na taj način grad je stekao i profilisanu pozorišnu publiku, a Gradska uprava uložila je značajna sredstva u renoviranje zgrade i opremanje novom, savremenom svjetlosnom i tonskom tehnikom.

– Ovim Festivalom Grad se odužio Pozorištu Prijedor za dugogodišnji kvalitetan rad, a građanima je poklonio sedam dana vrhunskog pozorišnog uživanja i to za male pare. Komplet ulaznica, za svih sedam predstava, stoji samo 50 KM – dodaje.

Pozorište Prijedor učestvuje sa velikim uspjehom na mnogim festivalima i ovo je prilika da u svojoj sredini uzvrati gostoprimstvo mnogim ansamblima. To je i prilika da svi članovi prijedorskog ansambla upoznaju nove kolege, razmijene iskustva i sagledaju svoje mjesto u pozorišnom životu regiona.

– Do kraja sezone Pozorište Prijedor priprema još jednu premijeru. Rediteljka Lilijana Ivanović priprema “Neobičnu pošiljku”, autora Luke Đakomocija. Prije odlaska na ljetnji odmor Pozorište učestvuje u manifestaciji Prijedorsko kulturno ljeto sa svojom akcijom ”Pozorište za marku”, u kojoj već tri godine na kraju sezone, odigra sve predstave sa svog repertoara po cijeni pojedinačnih ulaznica od samo jedne konvertibilne marke. Na ovaj način, svi građani koji su propustili nešto pogledati ili im je bila skupa karta, imaju priliku veoma povoljno pogledati propušteno.

Sedam predstava na Festivalu

Festival će se održati od 18. do 24. aprila, a biće izvedeno pet predstava u konkurenciji, te jedna predstava izvan konkurencije i jedna u čast nagrađenih.

Selektor Festivala, reditelj Marko Misirača izabrao je sljedeće predstave: ”Šest likova traži autora” u režiji Olivera Frljića (Satiričko kazalište ”Kerempuh” iz Zagreba); ”Ravna ploča” u režiji Lajle Kaikčije (Bosansko narodno pozorište Zenica); ”Naši dani” u režiji Juga Radivojevića (Narodno pozorište republike Srpske, Banja Luka); ”Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica); “Osama-kasaba u Njujoku” režisera Darka Bajića (“Zvezdara teatar” Beograd). Van konkurencije odigraće se dvije predstave ”Frenki i Džoni” režija Tea Puharić (Koprodukcija Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor) i ”Bračni par(astos)”rediteljke Đurđe Tešić (Gradsko pozorište ”Jazavac” Banja Luka).

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Prijedor: Održano veče horske muzike “Cijeli... Grad Prijedor je i ove godine obilježio Svjetski dan horskog pjevanja i to revijom horova "Cijeli svijet- jedan hor" koja je održana večeras u Pozoriš...
Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor: Nikoljda... Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizuje Nikoljdansku smotru dječijeg folklora u subotu 14. decembra u Pozorištu Prijedor sa početkom u 19 ...
Održano “Veče kulturnog stvaralaštva” ... U Gornjim Orlovcima održano je „Veče kulturnog stvaralaštva“ U prepunoj sali društvenog doma u Gornjim Orlovcima, nastupili su učenici OŠ „Petar Ko...
Kino Kozara-Repertoar: Srećan put, komšija Film – Srećan put, komšija Termin – od 12.-18.12. u 18.30 Cijena ulaznice – 4 KM Žanr – Komedija, Uloge – Aleksandar Stojković, Vlasta Velisavljev...
Kino Kozara-Repertoar: Ajvar Film – Ajvar Termin – od 12.-18.12. u 20.30 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 97 minuta Žanr – Komedija, Uloge – Nataša Ninković, Sergej Trifu...
Prijedorski horovi obilježavaju Svjetski dan horsk... Revijalni koncert "Cijeli svijet - jedan hor" povodom Svjetskog dana horskog pjevanja biće održan u petak 13. decembra 2019. godine sa početkom u 19 č...
U četvrtak prijedorska premijera filma “Sreć... Prijedorska premijera filma “Srećan put, komšija” zakazana je za četvrtak, 12. decembar od 18:30 časova u kinu "Kozara". Scenarista se i ovog puta ...
Pozorište Prijedor: U četvrtak gostujuća predstava... Jedna od najomiljenijih komedija savremene pozorišne scene, predstava “Sve za tebe ljubavi” u Pozorištu Prijedor 12.decembra u 20 časova. Predstava...