Tehnička škola iz Gradiške, koja je zajedno sa još pet škola iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dobila opremu za nastavu iz hidraulike i pneumatike, bila je domaćin praktične nastave za profesore.

Ukupna vrijednost opreme koju je donirala njemačka Organizacija za tehničku saradnju i napredak (GIZ) iznosi 167.000 evra. Riječ je o projektu “Stručno obrazovanje u BiH” kojim su obuhvaćene po dvije škole iz Mostara i Goražda, te po jedna iz Prijedora i Gradiške.

Danijel Radić, savjetnik na projekte stučnog obrazovanja, kaže da je GIZ obezbijedio opremu za pneumatiku, hidrauliku i tehnike livenja, koja je već isporučena školama. Pojedinačna vrijednost opreme je 33.000 evra.

– Stručno usavršavanje profesora i nastavnika je veoma bitno. To je logičan slijed naših aktivnosti, odlučnosti da pomognemo unapređenje nastavnog procesa, da primjenom novih tehnologija i korištenjem moderne opreme učenici tehničkih škola i njihovi nastavnici prate savreme trendove. Time će mnogo lakše i efikasnije po završetku školovanja moći da se uključe u proizvodnju – kazao nam je Radić napominjući da će novu opremu ukupno koristiti 500 učenika u 6 škola.

Predavač Ivan Ostojić iz Zagreba pohvalio je intreresovanje profesora, njihovu saradnju, te organizaciju višednevne obuke u Gradiški.

– Gotovo svaki industrijski proces sadrži ponešto od hidraulike i pneumatike. To je nezaobilazno područje rada u proizvodnim pogonima, u mašinskoj industriji. Pravilnim korištenjem opreme, teorijska nastava biće upotpunjena praktičnim dijelom. To su shvatili profesori pokazujući veliko interesovanje i zato su predavanja uspješna – smatra Ostojić.

Profesori iz škola u BiH koji su prvu aprilsku sedmicu proveli u Gradiški zadovoljni su predavanjima i opremom koja će, nakon njihovog povratka, biti u funkciji.

Tanja Šunjić, profesorka u Srednjoj strojarskoj školi “Faust Vrančić” u Mostaru, uvjerena je da “ovaj projekat budi nadu da će škole svojim učenicima, osim bogatog teorijskog znanja, od sada pružiti i praktično”.

– Zadovoljna sam stečenim znanjem tokom obuke u Gradiški. Moje te stručno usavršavanje kolega iz drugih sredina, stalno praćenje tehnološkog napretka je presudno za nastavu, za sticanje znanja i vještina naših učenika. Oni će time, mnogo lakše, poslije završetka školovanja zauzeti mjesto u proizvodnji – ocijenila je Tanja Šunjić.

Efim Muratović, profesor u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu, smatra da je ovo jedinstvena prilika za stručno usavršavanje te važan korak u BH obrazovanju. Pohvalio je ulogu donatora.

– Donacije ovog tipa su odlična prilika za sve nas. Vlastitim novcem ne možemo uraditi dovoljno, u pojedinim sredinama gotovo ništa na opremanju kabineta – rekao je Muratović.

Njegov kolega Slobodan Ivković, profesor u Mašinskoj školi Prijedor, kaže da je ova ustanova veoma posvećena usavršavanju nastave i opremanju kabineta.

– Škole moraju biti lideri u praćenju savremenih tehnoloških dostignuća, jer samo tako učenici, po završetku školovanja, sticanjem diplome, imaju otvorena vrata tvornica, fabrika i preduzeća – smatra Ivković.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška naglašava da će nova oprema biti veoma korisna za tehničare CNC tehnologija, mašinske tehničare i tehničare mehatronike.

– Ovo je nastavak dobre saradnje sa GIZ-om. Tehnička škola je prethodno više puta dobila vrijednu opremu koju koriste učenici i profesori. To je u praksi pokazalo odlične rezultate – kazao je Tomić.

Učesnici projekta

Za šest škola, čiji su profesori zajedno bili na obuci u Gradiški, početkom aprila isporučena je vrijedna oprema. To su Tehnička škola Gradiška, Mašinska škola Prijedor, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“ Goražde, Srednja strojarska škola „Faust Vrančić“ Mostar i Srednja mašinsko-saobraćajna škola Mostar.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Prijedor: U subotu kolektivna dženaza Na stadionu Vedro Polje u prijedorskom naselju Hambarine u subotu, 20. jula biće održana kolektivna dženaza. Tom prilikom na vječni počinak biće is...
GO PDP Prijedor: Izbacivanje DNS-a iz skupštinske ... Gradski odbor Partije demokratskog progresa Prijedor obratio se danas javnosti Saopštenjem koje vam prenosimo u cijelosti. Saopštenje za javnost ...
U srijedu nova sjednica Skupštine grada Prijedora:... Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić, za srijedu, 17. jula, zakazao je 26. sjednicu Skupštine grada Prijedora. Na Dnevnom redu će se n...
Dom zdravlja Prijedor: U 2018. godini poslovali sa... Prijedorski Dom zdravlja je u prošloj godini ostvario 8.853.535 KM prihoda, 8.007.114 KM rashoda i dobitak od 846.421 KM, navedeno je u izvještaju o p...
Održan seminar “Inovativni poslovni model za... Projekat FORESDA promoviše mogućnosti međusektorske saradnje sektora drvoprerade sa drugim djelatnostima. Kroz projekat je posebno identifikovan po...
Okupljanje ispred crkve u Donjoj Dragotinji: Palje... U prijedorskom selu Donja Dragotinja uoči ovogodišnjeg Petrovdana, upriličeno je organizovano okupljanje mještana ispred crkve, nakon čega je slijedil...
Profesori Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedo... U periodu od 24. do 28. juna 2019. godine organizovano je studijsko putovanje za pet profesora Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora. Organ...
Rekordna proizvodnja lubenica u prijedorskim Rasav... Prijedorsko selo Rasavci, u dolini rijeke Sane, čuveno je po proizvodnji lubenica. Porodica Vidičević, koja je među najvećim proizvođačima lubenica, o...