Tehnička škola iz Gradiške, koja je zajedno sa još pet škola iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dobila opremu za nastavu iz hidraulike i pneumatike, bila je domaćin praktične nastave za profesore.

Ukupna vrijednost opreme koju je donirala njemačka Organizacija za tehničku saradnju i napredak (GIZ) iznosi 167.000 evra. Riječ je o projektu “Stručno obrazovanje u BiH” kojim su obuhvaćene po dvije škole iz Mostara i Goražda, te po jedna iz Prijedora i Gradiške.

Danijel Radić, savjetnik na projekte stučnog obrazovanja, kaže da je GIZ obezbijedio opremu za pneumatiku, hidrauliku i tehnike livenja, koja je već isporučena školama. Pojedinačna vrijednost opreme je 33.000 evra.

– Stručno usavršavanje profesora i nastavnika je veoma bitno. To je logičan slijed naših aktivnosti, odlučnosti da pomognemo unapređenje nastavnog procesa, da primjenom novih tehnologija i korištenjem moderne opreme učenici tehničkih škola i njihovi nastavnici prate savreme trendove. Time će mnogo lakše i efikasnije po završetku školovanja moći da se uključe u proizvodnju – kazao nam je Radić napominjući da će novu opremu ukupno koristiti 500 učenika u 6 škola.

Predavač Ivan Ostojić iz Zagreba pohvalio je intreresovanje profesora, njihovu saradnju, te organizaciju višednevne obuke u Gradiški.

– Gotovo svaki industrijski proces sadrži ponešto od hidraulike i pneumatike. To je nezaobilazno područje rada u proizvodnim pogonima, u mašinskoj industriji. Pravilnim korištenjem opreme, teorijska nastava biće upotpunjena praktičnim dijelom. To su shvatili profesori pokazujući veliko interesovanje i zato su predavanja uspješna – smatra Ostojić.

Profesori iz škola u BiH koji su prvu aprilsku sedmicu proveli u Gradiški zadovoljni su predavanjima i opremom koja će, nakon njihovog povratka, biti u funkciji.

Tanja Šunjić, profesorka u Srednjoj strojarskoj školi “Faust Vrančić” u Mostaru, uvjerena je da “ovaj projekat budi nadu da će škole svojim učenicima, osim bogatog teorijskog znanja, od sada pružiti i praktično”.

– Zadovoljna sam stečenim znanjem tokom obuke u Gradiški. Moje te stručno usavršavanje kolega iz drugih sredina, stalno praćenje tehnološkog napretka je presudno za nastavu, za sticanje znanja i vještina naših učenika. Oni će time, mnogo lakše, poslije završetka školovanja zauzeti mjesto u proizvodnji – ocijenila je Tanja Šunjić.

Efim Muratović, profesor u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu, smatra da je ovo jedinstvena prilika za stručno usavršavanje te važan korak u BH obrazovanju. Pohvalio je ulogu donatora.

– Donacije ovog tipa su odlična prilika za sve nas. Vlastitim novcem ne možemo uraditi dovoljno, u pojedinim sredinama gotovo ništa na opremanju kabineta – rekao je Muratović.

Njegov kolega Slobodan Ivković, profesor u Mašinskoj školi Prijedor, kaže da je ova ustanova veoma posvećena usavršavanju nastave i opremanju kabineta.

– Škole moraju biti lideri u praćenju savremenih tehnoloških dostignuća, jer samo tako učenici, po završetku školovanja, sticanjem diplome, imaju otvorena vrata tvornica, fabrika i preduzeća – smatra Ivković.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška naglašava da će nova oprema biti veoma korisna za tehničare CNC tehnologija, mašinske tehničare i tehničare mehatronike.

– Ovo je nastavak dobre saradnje sa GIZ-om. Tehnička škola je prethodno više puta dobila vrijednu opremu koju koriste učenici i profesori. To je u praksi pokazalo odlične rezultate – kazao je Tomić.

Učesnici projekta

Za šest škola, čiji su profesori zajedno bili na obuci u Gradiški, početkom aprila isporučena je vrijedna oprema. To su Tehnička škola Gradiška, Mašinska škola Prijedor, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“ Goražde, Srednja strojarska škola „Faust Vrančić“ Mostar i Srednja mašinsko-saobraćajna škola Mostar.

EuroBlic-srpskainfo.com