Na gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je sahranjen predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je došao da oda posljednju počast velikom čovjeku i borcu za slobodu koji je prošao golgotu Drugog svjetskog rata i koji je ispod Kozare sa 16 godina uzeo pušku i branio svoj narod i slobodu.

– Poslije je završio i oficirsku školu, a kada se penzionisao ostao je u SUBNOR-u i vodio je SUBNOR Republike Srpske do kraja svog života. Bio je vitalan i dobar čovjek i svi smo ga voljeli – rekao je Milunović novinarima nakon sahrane.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je ovo tužan dan za svakog ko je poznavao Gajića koji je ostavio neizbrisiv trag u životu zemlje i dao doprinos koliko je maksimalno mogao, posebno u periodu Drugog svjetskog rata, kao mlad čovjek, boreći se za slobodu i za stvaranje novog društva, boljeg i pravednijeg.

– Sav život je proveo u takvoj vrsti borbe za napredno, za progresivno, za bolje. Tako je djelovao i kroz organizaciju SUBNOR-a gdje sam ga i posebno upoznao i zato njegovoj porodici želim da izrazim osjećaj najdubljeg saučešća i da kažem da smo ponosni na vrijeme koje smo mogli da provedemo sa njim – naveo je Đokić.

On je istakao da su uvijek cijenili njegov ogroman rad i napor koji je ulagao, te da je čak i u poznim godinama nastojao da bude društveno koristan i zato mu odaju najveće priznanje i zahvalnost.

Blagoja Gajić umro je juče u 93. godini. Rođen je u selu Vlaškovci kod Kozarske Dubice 7. aprila 1926. godine. Njegov otac Božo i on stupili su u Narodnooslobodilačku borbu dizanjem ustanka u potkozarskom kraju 1941. godine i obojica su nosioci najvišeg priznanja iz Drugog svjetskog rata – “Partizanske spomenice 1941”.

Osim ove spomenice, Blagoja je nosilac 13 odlikovanja, medalja, priznanja i povelja. Njegova supruga Slobodanka umrla je 1996. godine, a iza njega su ostali sinovi Mirko i Slobodan, kćerka Marija, snaje Gospava i Vera, šestoro unučadi i 11 praunučadi.

Oproštajni govor održao je predsjednik prijedorske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić, a sahrani su prisustvovali gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i drugi predstavnici javnog života, te nekoliko stotina sugrađana.

SRNA