Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 25.03. do 28.03.2019. godine, realizovali su republičku akciju „Odnos vozač-pješak i mobilni telefon“ s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 1.029 učesnika u saobraćaju od kojih je sankcionisano 657 ili 63,8%. Od ukupnog broja sankcionisanih 488 ili 74,3% učesnika u saobraćaju počinila su prekršaje po akcentu akcije.

Izdavanjem prekršajnog naloga zbog nepoštovanja obaveza prema pješacima sankcionisano je 260 vozača, zbog nepropisnog parkiranja na površinama namijenjenim za kretanje pješaka 78 dok je zbog korištenja mobilnog telefona tokom vožnje sankcionisano 47 vozača.

U okviru akcije 103 pješaka sankcionisana su zbog počinjenih prekršaja dok se najveći broj 71 odnosi na prelazak puta mimo obilježenih pješačkih prelaza ili posebno izgrađenih prelaza i korištenja mobilnog telefona za vrijeme kretanja kolovozom ili slušalica u oba uha.

Takođe, 27 pješaka sankcionisano je zbog nepropisnog kretanja i zadržavanja na kolovozu, nekorištenja trotoara i površina namijenjenih za kretanje pješaka kao i nepropisnog kretanja u uslovima smanjene vidljivosti, kao i 5 zbog stupanja na pješački prelaz za vrijeme zabrane, na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakom.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor i u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja te apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise odnosno da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija