elektrodistribucija prijedorIz RJ prijedorska „Elektrodistribucija“ pojašnjavaju da su intenzivirane aktivnosti na sklapanju ugovora o snabdijevanju električnom energijom s krajnjim kupcima.

„Obaveza svih kupaca električne energije je da sa distributerom potpišu ugovor“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao direktor Dalibor Pavić.

Dodaje se „da je ugovor o snabdijevanju propisan i zakonom o električnoj energiji i opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje“.

Ugovorom se, između ostalog, regulišu uslovi kupoprodaje električne energije, u skladu s potrebama kupca i „raspoloživim količinama iz elektroenergetskog bilansa“.

„Sklapanje ugovora je besplatno i njim se jačaju dosadašnji partnerski odnosi između isporučioca i kupca električne energije. Kupcima će biti ponuđena dva prijedloga ugovora, s izborom da li će priključak na mrežu predati u vlasništvo distributera ili će ga prenijeti u svoje vlasništvo, s tim da će, u tom drugom slučaju, kupci biti obavezni da snose troškove održavanja i zamjene dijelova priključka“, poručuju iz „Elektrodistribucije“ i naglašavaju da je krajnji rok za zaključivanje ugovora o snabdijevanju 30. jun.

„Ukoliko kupac do tada ne zaključi ugovor, distributer ima pravo da obustavi isporuku električne energije isključenjem s mreže. Za kupce iz kategorije domaćinstava, ugovorom se reguliše i pristup mreži. Naime, smatra se da je kupac koji je zaključio ugovor o snabdijevanju, istovremeno i zaključio ugovor o pristupu mreži“, kažu u „Elektrodistribuciji“ i dodaju „da se ugovor o snabdijevanju sklapa na neodređeno vrijeme ili do promjene elektroenergetske saglasnosti.

RIJEČ PRAVNIKA
Miodrag Deretić, advokat istoimene advokatske kancelarije, smatra da su ugovori koje građanima na potpisivanje nudi RJ „Elektrodistribucija“ Prijedor tipski ugovori.

„Lično smatram da takvi ugovori nemaju nikakve validnosti, jer onog trenutka kada građani usele u stan, u privatno vlasništvo automatizmom, po takozvanom pristupanju, postaju i obveznici u plaćanju utrošene električne energije. Mislim da RJ Elektrodistribucija ili Elektrokrajina samo žele da pokriju svoj nerad, jer ti ugovori nemaju nikakvog smisla. Dovoljno je da imaju pravu evidenciju potrošača električne energije, da pravovremeno prate utrošak struje za svakog građanina i ukoliko taj kasni s plaćanjem, ukoliko mjesečni račun ne plati u određenom zakonskom roku, tek tad mogu da tuže nekog za neplaćenu električnu energiju“, kaže Deretić i dodaje da taj rok, po Zakonu o obveznim odnosima, iznosi godinu dana.

„I to temeljem odredbe člana 378 Zakona o obveznim odnosima. Ukoliko prođe rok od godinu dana, nastupa zastara duga“, jasan je Deretić. Smatra da su neke od odredbi ugovora koje je građanima ponudila „Elektrodistribucija“, poput one da će im, ako do 30. juna ne zaključe ugovor, biti obustavljena isporuka električne energije, „apsolutno monopolističke“.

„Samo pokazuju koliko su monopolisti! Takve odredbe nemaju ni zakonske snage, ni uporišta. Kao građaninu koji redovno plaća mjesečni utrošak električne energije, ne pada mi na pamet da potpisujem naknadne ugovore o utrošku električne energije zato što me već imaju u svojoj evidenciji. Struju redovno plaćam i zato smatram da zbog tog ne može biti nikakve sankcije, pa čak ni onda kada bi plaćanje duga prekoračio za jedan, dva ili tri mjeseca“, kaže Deretić i dodaje da to ne može biti razlog isključenja s elektro-mreže.

Deretić smatra da postoje i „opšti, zakonski uslovi koji regulišu način priključenja na elektro-mrežu, ali i razlozi zbog kojih se građani mogu isključiti“.

„Oni su već propisani. Uvođenje nekakvih posebnih ugovora čija je svrha samo zastrašivanje i disciplinovanje građana je apsolutno suvišno i nepotrebno. Krivnju za gubitke električne energije zbog navodnog nepostojanja tačne evidencije potrošača, ne snose građani već Elektroprivreda koja se poziva na ovakve teze.

On je građanima sugerisao da uredno plaćaju struju, da uz papir i olovku sami vode evidenciju o broju utrošenih kilovata i da je na kraju mjesečne potrošnje obavezno uporede s onom koja im stiže na računu za struju.

SKLOPLJENO 8.965 UGOVORA O SNABDIJEVANJU
Na području koje pokriva RJ „Elektrodistribucija“ Prijedor, do sada je sklopljeno 8.965 ugovora o snabdijevanju, 8.555 u kategoriji domaćinstava i 410 u kategoriji ostale potrošnje.

Stav resornog ministarstva
Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade RS navode da je „članom 73 Zakona o električnoj energiji, propisano da se snabdijevanje električnom energijom vrši u skladu s ovim zakonom, opštim uslovima za isporuku električne energije, tarifnim sistemom za prodaju električne energije i ugovorom koji zaključuju snadbjevač i kupac.“

Sam ugovor o kupoprodaji električne energije, navodi se u saopštenju resornog ministarstva, zaključuje se u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

„Obligaciono pravo reguliše obligacione odnose čiji je predmet promet roba i usluga. Imajući u vidu da distributer, snabdjevač vrši uslugu, odnosno isporuku robe koja je, u ovom slučaju, specifična (električna energija) bilo je potrebno putem ugovora urediti odnose isporučioca usluge s potrošačima“, kaže se u saopštenju Ministarstva i dodaje „da ugovori o snabdijevanju nisu specifičnost samo isporuke električne energije, već su prisutni u svim oblastima u kojim se vrši promet roba i usluga“.

Potpisivanje ugovora o snabdijevanju, naglašavaju iz resornog ministarstva, je obostrano korisno, jer se ugovorom o snabdijevanju električnom energijom jasno i precizno definišu prava i obaveze kako krajnjeg kupca, potrošača, tako i prava i obaveze snabdjevača.

Kozarski vjesnik