eltatv-amina basicČetrnaestogodišnju Aminu Bašić iz prijedorskog sela Ljubija život nije mazio. Umjesto da kao i većina njenih vršnjaka uživa u bezbrižnom djetinjstvu, ova djevojčica se već nekoliko godina bori sa dijabetesom.

Amina je oboljela od dijabetesa prije devet godina. Inzulinsku terapiju uzima svakodnevno. Ponekad i po pet puta na dan. Stidljivo kaže da se već navikla da živi s ovom bolešću, iako bi, priznaje, voljela da je zdrava kao njeni drugari.

– Pa, nije mi toliki problem, sam se moram paziti. Dnevno koristim terapiju 4-5 puta. Malo mi je to opterećenje, ali navikla sam se, kaže Amina.

Bašići žive u izuzetno teškim uslovima, pa često nemaju ni za osnovne životne potrebe, što predstavlja dodatni problem za ovu porodicu. Nisu u mogućnosti da Amini obezbjede uslove i hranu koju bi kao dijabetečar trebala da konzumira.

– Mogu Vam reći da ko nije to doživio i ne zna kako je. Ona je skoro izmjerila šećer, on je 4. Uprkos svojoj bolesti, ona je odlična učenica, ali teško da ću je moći školovati dalje, priča Aminina majka Fehima Bašić.

Mjesečna primanja ove četvoročlane porodice su 320 maraka. Glava porodice, Rifet boluje od tuberkuloze, pa nije u mogućnosti da radi.

– Hranim porodicu. Nas je četvoro, a ja imam 320 maraka penzije. Ja što god zaradim, dajem za ovo dijete, kaže on.

U porodici Bašić svjesni su da nisu jedini koji žive na ivici egzistencije. Sve bi, kažu, bilo jednostavnije da Amina nije bolesna i da najveći dio novca ne moraju izdvajati za njeno liječenje.

ELTA TV