Radio sam profesionalno i ne vidim razlog za nezadovoljstvo, kaže za ATV predsjednik prijedorske Gradske skupštine Sead Jakupović, nakon što je stigla incijativu za njegovu smjenu koju je potpisalo 20, od 31-og odbornika. Nije mu, kaže, jasno gdje griješi.

“Ne mogu da vjerujem da su stavili ovakva obrazloženja, da sam kršio Poslovnik, da nisam primjenjivao etički kodeks… U kom smislu, ne znam na šta misle…Da li je trebalo da kažnjavam nekoga ako je pričao minutu ili dvije?” kaže Jakupović.

Ne obavlja dužnost u skladu sa Poslovnikom, ne izvršava utvrđenu politiku Skupštine, iako je u drugom mandatu ne poznaje Statut i Poslovnik. Ovo su samo neki od razloga.

“Vidjeli smo u proteklom periodu da nam grad stagnira, ono što odbornici mogu da urade je da promijene tijela za koja su oni nadležni, samim tim je i ova inicijativa za smjenu. Jakupović kaže da u svemu vidi političku pozadinu… To je njegovo lično mišljenje, mi na to ne možemo da utičemo,” rekao je Dalibor Pavlović, SNSD.

“Mi smatramo da je korektno obavljao svoj posao. Šta možemo da očekujemo na sledećoj sjednici Gradske skupštine? Vidjeli ste da je 20 odbornika potpisalo inicijativu, što je dovoljno za smjenu predsjednika. Odluke većine se moraju poštovati, vidjećemo na Skupštini,” kaže Goran Predojević, DNS.

Među potpisima su i oni četvorice bivših DNS-ovih odbornika koji su nedavno izbačeni iz stranke, jer su se oglušili o stavove partije. Jakupoviću zamjeraju da, između ostalog, nije mogao da održi disciplinu u sali.

“Nije upozoravao odbornike na greške koje su činili, na kršenje Poslovnika, već je to puštao samo da se što prije skupština završi,” kaže Goran Miletić, nezavisni odbornik.

Ovo je nastavak previranja u prijedorskom lokalnom parlamentu koja traju od početka godine. Dugogodišnja koalicija praktično se raspala, a mnogi prognoziraju teške dane za DNS.

U ovoj sali bi, u narednom periodu, itekako, moglo da bude zanimljivo. Potpisnici inicijative i oni koji to nisu uradili sastaće sa za dvije sedmice, kada bi trebalo da bude održana sjednica, koja je u srijedu odgođena. SDS-ovci će tada znati kako će se postaviti u ovoj situaciji, a smjernice o tome, navodno, dobiće nakon sjednice Glavnog odbora stranke. Biće interesantno čuti i zašto je samo jedan od njih potpisao inicijativu, a definitivno bi tada trebalo i da se zna na koga definitivno DNS, do sada neprikosnoven u ovoj sali, može da računa.

Inicijativu za smjenu predsjednika Gradske skupštine u Prijedoru potpisalo je osmoro SNSD-ovaca, jedan od pet SDS-ovaca, pet nezavisnih odbornika, dva PDP-ovca, tri člana SDA i jedan odbornik DF-a. Na drugoj strani ostalo je šest članova DNS-a i četiri SDS-a, kao i Jakupović, koji je odbornik SDP-a na funkciji predsjednika Skupštine. Nezvanično, SDS bi u ponedjaljak, takođe, mogao da podrži inicijativu.

ATV BL