nasip zeger (1)Iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske s 1,2 miliona KM finansira se pet projekata zaštite od poplava na području Prijedora, izjavio je danas direktor “Voda Srpske” Dragan Anđelić.

“Očekujemo da većina radova bude završena od kraja ove godine, a jedino nam podizanje parapetnog zida u Tukovima otežava visok vodostaj Sane i tu ćemo morati sačekati da opadne nivo vode”, rekao je Anđelić novinarima u Prijedoru, gdje je sa predstavnicima gradske uprave i izvođača radova obišao lokalitet radova na Žegeru.

On je naveo da je projekat “Podizanje postojećeg nasipa na desnoj obali rijeke Sane iznad Žegerskog mosta” vrijedan 180.000 KM, a podrazumijeva nasip u dužini od 300 metara i prosječnoj visini od dva i po metra, na kojem će završni sloj služiti kao saobraćajnica.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je lokacija na Žegeru jedno od mjesta gdje se Sana izlila 16. maja ove godine i poplavila dio naselja Gomjenica.

“Mislim da pored ovakvog nasipa voda više nikad neće izaći niti biti prijetnja mještanima gornjeg dijela Gomjenice”, naveo je Pavić.

On je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i “Vode Srpske” ugovorile nekoliko bitnih projekata za predupređenje poplava u Prijedoru. Riječ je o nasipu iznad Žegera, nasipu kod ušća rijeke Gomjenice u Sanu, čišćenju korita rijeke Miloševice, nasipa na rukavcu Berek i parapetnom zidu u Tukovima.

“Svi najkritičniji lokaliteti su ugovoreni i rade se ili će biti rađeni. Ostaje nam problem izlijevanja Sane nizvodno od grada prema Brezičanima i taj dio zahtjeva velika sredstva”, dodao je Pavić.

Izvođač radova u projektu “Podizanje postojećeg nasipa na desnoj obali rijeke Sane iznad Žegerskog mosta” je “Niskogradnja Marjanović” iz Prijedora.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
nasip zeger (2) nasip zeger (3)