Porodica Radaković, iz sela Gornja Dragotinja kod Prijedora, otvorila je vrata svog imanja. Prirodni potencijali i 200 domaćih proizvoda među kojima i pčelinji, razlog su sve češćih posjeta turista. Zbog velikog interesovanja, u planu je realizacija inhal centra i noćenje u aromatičnom sijenu.

Život u prirodi i pčelarenje bili su motiv za pokretanje seoskog turizma, kaže Rade Radaković. Osim bogate ponude domaćih proizvoda, eko proizvodnja privlači radoznale turiste, dok su eko med i vosak iz proizvodnje porodice Radaković traženi širom svijeta.

– Želio bih da se ljudi zaista odmore. Mislim da je to najvažnije u svemu ovome. Posjetioci usput mogu da vide kako je to živjeti na seoskom imanju i kako funkcioniše život iz časa u čas – ističe Radaković.

Pčelinji proizvodi dio su turističke ponude porodice Radaković. Baveći se proizvodnjom rakije odlučili su proširiti proizvodnju.

– Došli smo na ideju da proizvodimo svoja ljekovita vina, uzgajamo žalfiju, lavandu, ruzmarin, kamilicu… Imam oko 37 vrsta likera i 32 vrste rakija – kaže Duška Radaković.

Turisti iz inostranstva su zainteresovani za domaće proizvode, ali i za boravak u prirodnom okruženju koje nude sela u Srpskoj.

– Naša ideja bila je da, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, ponudimo inhal centar koji na ovim terenima još nije otvoren. Imamo ideju da uključimo i spavanje na aromatičnom mirisnom sijenu, to je nešto interesantno i u svijetu je dalo pozitivne rezultate – dodaje Duška.

Svi koji dođu u Gornju Dragotinju, na imanje porodice Radaković, tu mogu da prenoće, a ujutro da uživaju uz domaćinski doručak. Pogled na proplanke udišući svjež vazduh, uz veliki trud i dobre ideje domaćina, sasvim sigurno obogatiće ponudu turističke karte sjeverozapadnog dijela Srpske.

RTRS