U organizaciji Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca danas je na Debelom brijegu na obroncima Kozare održana tradicionalna manifestacija “Crimužijada”.

Kod planinarskog doma ovog društva okupilo se nekoliko stotina učesnika, prije svega Kozarčana, ali i njihovih gostiju koji su stigli iz 30-ak društava sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ovo je već deveti put da članovi “Mrakovice” na predivnoj lokaciji na Debelom brijegu okupljaju ljubitelje prirode i brojni planinari koji će u nedjelju učestvovati na manifestaciji “Pozdrav proljeću” na krajiškoj ljepotici Kozari.

Kao i prethodnih godina, specijalitet dana, po kome je i nazvana sama manifestacija, bila je kajgana sa crijemužom(crijemuš, medvjeđi luk), a za koju je upotrijebljeno više od 50 kilograma ove ljekovite biljke i preko 1.000 jaja.

Na trpezi u kojoj su uživali svi okupljeni našao se i grah, domaće pite, sirevi i kolači.

Nije izostala ni kraća šetnja po Kozari, muzika uživo kao ni turnir u malom fudbalu za žene na kojem su učestvovale četiri ekipe.

U konkurenciji “Trilja”, “Muleža” i domaće “Mrakovice” najviše fudbalskog znanja pokazale su “Šapčanke”.

Ovogodišnjoj “Crimužijadi” prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Treba istaći da je Planinarsko društvo “Mrakovica” Kozarac i ove godine bilo sjajan organizator i domaćin ove manifestacije koja će naredne godine imati svoje jubilarno, deseto izdanje.

Svoje zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu nije krila ni Jasna Salihbašić, predsjednica ovog društva.

Tekst i foto – Nijaz Huremović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com