Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH počelo je suđenje Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću koji se terete za zločine počinjene u prijedorskom mjestu Ljeskare u augustu 1992. godine.

Babić, Bilbija i Adamović, prema optužnici koju je pročitao tužilac Ćazim Hasanspahić, terete se da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno nesrpsko stanovništvo, sudjelovali u mučenju, zlostavljanju, nanošenju patnje i ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u Ljeskarama, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu.

“Sredinom augusta 1992. su došli u Ljeskare, zaselak Bukivk s više nepoznatih vojnika u grupi kojom je komandovao Babić te iz kuće i barake izveli civile, nakon čega su žene, osim jedne od njih, vratili u kuću, a muškarce odvojili”, rekao je tužilac i dodao da je iz objekata izvedeno 15-ak civila.

Jednog od muškaraca, stoji u optužnici, Adamović je udarao po tijelu, a drugog je s Bilbijom udarao oštricom sjekire po glavi, te su naredili jednom od civila da pretučenog stavi u kolica, da bi ga na kraju nepoznati vojnik ubo nožem u grudi od čega je oštećeni preminuo. Jednog od muškaraca su vojnici zaustavili i udarali po tijelu, uslijed čega je i on preminuo.

Na teret im je stavljeno da su trojicu muškaraca vezali žicom i tukli ih, naredili im da uđu u policijski kombi i odvezli ih, od kada im se gubi svaki trag.

“Babić, s najvećim činom, nije preduzeo ništa da spriječi navedene radnje i svojim je prisustvom ohrabrivao vojnike da nastave da vrše radnje”, naveo je tužilac.

U uvodnoj riječi je tužilac kazao da će tokom postupka saslušati 27 svjedoka i predočiti materijalne dokaze te na taj način van razumne sumnje dokazati navode optužnice.

Odbrane su iskoristile pravo da u ovoj fazi postupka ne iznose svoje dokaze.

Optuženom Babiću je ovo drugo suđenje za ratni zločin na području Prijedora, a protiv njega i još deset osoba je u toku postupak za zločine počinjene na području sela Miska Glava kod Ljubije.

Nastavak suđenja je 1. aprila, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka Optužbe.

BIRN