Mještani sela Budimlić Јapra, kod Oštre Luke, prvi put u istoriji ovog kraja dobili su tri mosta preko rijeke Јapre, koja su spojila selo i omogućila im da žive u uslovima dostojnim čovjeka.

Projekat, vrijedan 180.000 KM, realizovali su opština Oštra Luka i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

Put do kuće tridesetdvogodišnje majke šestoro djece Dragane Sučević najzad je moguć. Dragana kaže da je zahvaljujući novom mostu, put preko Јapre do škole i ostatka sela mnogo lakši.

– Suprug vozi djecu svako jutro u školu i ovo je za sve od velikog značaja – potvrdila je Dragana.

Mještani navode da im je najteže bilo zimi i tokom kišnih dana kada rijeka nabuja, a jedini put bio kroz šumu. Život je, u takvim okolnostima, nekoliko decenija unazad, bio više nego težak.

Milan Sučević kaže da već dvadesetak godina čekaju na most, jer je stari drveni bio skoro neupotrebljiv. Kada bi se, kako kaže, rijeka izlila, nisu mogli nikuda.

– Zahvalno smo i Vladi Srpske što je pomogla izgradnju. Ovaj most znači mnogo i za mene ratnog vojnog invalida – srećan je Milan.

Probleme mještana Budimlić Јapre čuli su nadležni. Opština Oštra Luka u realizaciji projekta učestvovala je sa 20 odsto u finansijskom dijelu, a projekat je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede.

– U vremenu kada imamo obilne padavine Јapra podivlja zbog veličine svog slivnog područja i strukture tla. Nadam se da će mještani odahnuti i da će život konačno biti olakšan na ovom prostoru i da su ljudi zadovoljni načinom kako su izvedeni radovi – istakao je Dragan Stanar, načelnik Oštre Luke.

U ovom selu živi oko 500 mještana, a osnovnu školu pohađa trideset đaka. Iako je mještana u selu posljednjih nekoliko decenija manje, oni koji su odlučili da ostanu, najzad su dobili novu priliku za bolji život.

RTRS