Dva udruženja poljoprivrednika u Oštroj Luci dobila su mašine za baliranje sijena.

Mašine su isporučene u okviru programa podrške ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, koji Ministarstvo poljoprivrede Srpske realizuje uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

Udruženje poljoprivrednika Sana iz Batkovaca ima pet članova, koji godišnje proizvedu oko 280.000 litara sirovog mlijeka. Svakom od njih godišnje potrebno je oko 200 bala polusirove stočne hrane, a baliranje su do sada plaćali oko 25 KM po bali.

Dragan Zečević, iz Udruženja poljoprivrednika Sana, kaže da će poboljšati uslove proizvodnje mlijeka pripremom kvalitetnije hrane, što će im omogućiti ova mašina koja može raditi i suvu i polusuvu travnu masu. Kako naglašava, polusuva travna masa je izuzetno dobrog kvaliteta.

Mašina za baliranje košta 45.000 KM. Sedamdeset odsto platiće resorno ministarstvo, 15 odsto Udruženje, a 15 odsto opština Oštra Luka.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Egić kaže da je rolopresa savremena mašina za pripremu stočne hrane i da će biti od velike koristi ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima za spremanje stočne hrane koja se koristi u zimu kad je inače hrana slabijeg kvaliteta. Tako pripremljena stočna hrana, kako navodi, biće mnogo kvalitetnija, što će pomoći očuvanju mliječnosti muznih krava.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu, da je opština Oštra Luka prepoznala mogućnost doprinosa manjih projekata razvoju agrara.

Egić je podsjetio, da je u toku i nabavka jedne linije za cijeđenje soka za Udruženje žena Vreteno, a zatim i nabavka dvije sušare za voće, kao i sitne mehanizacija za Udruženje KiM, Udruženje kupina i malina.

Dvije mašine za baliranje isporučene su i poljoprivrednicima u Novom Gradu, a jedna u Kozarskoj Dubici.

RTRS